Lääkekehitysprosessi vie keskimäärin 12 vuotta ennen kuin lääke saa myyntiluvan. Sen sijaan potilaan elinodote voi olla vain viikkoja tai kuukausia. Silloin tutkimusvaiheessa olevien hoitojen merkitys on oleellinen, jotta jotain voidaan vielä kokeilla potilaalle.
– Kun asiakas astuu ovesta sisään, hän toivoo, että elämä jatkuu, kertoo Docrates Syöpäsairaalan toimitusjohtaja Ilpo Tolonen.
Kansainväliseen Docrates Syöpäsairaalaan potilaita on tullut jo yli 60 eri maasta. Useimmiten potilas kääntyy yksityisen syöpäsairaalan puoleen silloin, kun syöpä on levinnyt ja toivo alkaa käydä vähiin.
– Voimme tarjota potilaille ensimmäisten joukossa vielä tutkimusvaiheessa olevia uusia hoitomuotoja, jotka eivät ole yleisesti saatavilla, Tolonen sanoo.
Vuodesta 2015 alkaen Docrates Syöpäsairaala on osallistunut syöpätutkimukseen lahjoittajana. Sairaalan rahastolla on tuettu Helsingin yliopiston syöpätutkimusta nyt kuuden vuoden ajan. Uusin lahjoitus on tehty vastikään.
Suuri osa lahjoittajista on tyytyväisiä potilaita, jotka lahjoittavat rahastoon joko yksityishenkilöinä tai merkkipäiväkeräyksen kautta.
– Potilaat ovat saaneet avun, jota he eivät olisi muualta saaneet. He haluavat tukea syöpätutkimusta ja ohjata esimerkiksi merkkipäivälahjat tukena rahastoon, Tolonen kertoo.
Kun asiakkaiden lahjoitustoive ohjataan tutkimukseen, se hyödyttää lopulta myös tulevia potilaita, jotka saavat sairaalassa uusimpaan tutkimukseen perustuvaa hoitoa.
Docrates Syöpäsairaalan rahaston lahjoitukset ohjataan Helsingin yliopiston professori Akseli Hemmingin tutkimusryhmälle syövän immunoterapiatutkimukseen. Immunoterapiassa elimistön oma puolustusjärjestelmä valjastetaan tunnistamaan syöpäkasvaimia pahaksi. Alan kehitys on ollut nopeaa – nyt markkinoilla on jo kymmenkunta hyväksyttyä syöpäimmunologiaan perustuvaa lääkettä ympäri maailmaa.
Hemminki on keskittynyt syöpäsoluja tappavien adenovirusten tutkimiseen. Virusten avulla voidaan ehkä jonain päivänä parantaa potilaita, joihin muut hoidot eivät tehoa. Muunnettu adenovirus voi saada aikaan ihmisessä immuunivasteen syöpäkasvainta vastaan, jolloin elimistö alkaa taistella syöpää vastaan.
Lahjoitukset ovat olleet Hemmingin ryhmälle korvaamaton tuki.
– Yliopiston tutkimusryhmässä toimimme täysin määräaikaisen ulkopuolisen rahoituksen turvin. Jos rahoitus loppuu kesken projektin, se voi katkaista koko tutkimusketjun. Lahjoitukset ovat tuoneet myös joustavuutta: ne mahdollistavat uusia avauksia tai nopeita käännöksiä, joihin pitkät projektihaut, joissa on tarkka tutkimussuunnitelma, eivät taivu, Hemminki sanoo.
Hän kertoo, että erityisen tärkeää on ollut lupaavien keksintöjen alkuvaiheen tutkimuksen tuki.
– Keksinnölle lahjoitusvara on kriittinen tuki, jotta voimme tehdä jonkin yksittäisen tärkeän kokeen, joka mahdollistaa myöhemmin jatkorahoituksen hakemisen ja koko keksinnön eteenpäin viemisen.
Docrates Syöpäsairaalan toimitusjohtaja Ilpo Tolosella on takanaan pitkä, yli kymmenen vuoden lahjoitusyhteistyö Helsingin yliopiston kanssa. Hän korostaa yritysten ja yliopiston yhteistyön merkitystä tutkimuksen ja parempien hoitojen mahdollistamisessa.
– Esimerkiksi yhteisissä lääketieteellisissä seminaareissa on mukana tutkijoita, kansainvälistä lääketeollisuutta ja tutkivaa teollisuutta. Yhteiset kohtaamiset ovat erittäin tärkeitä, julkisen ja yksityisen yhteistyö vie asioita eteenpäin, Tolonen sanoo.
Lääketieteellisen tiedekunnan dekaani Risto Renkonen kuvailee, että Docrates Syöpäsairaalan ja Helsingin yliopiston yhteistyö on hieno esimerkki siitä, miten nopeasti kehittyvällä syövän immunologisten hoitojen alueella pystytään etenemään tehokkaasti havainnoista hoitoihin.
– Yhteistyömme avulla uusien havaintojen tekeminen voi suhteellisen nopeasti olla mukana auttamassa syöpäpotilaita uusina hoitomuotoina. Lääketieteellisellä tiedekunnalla on jo pitkään ollut yksityisten yritysten kanssa menestyksellistä yhteistyötä, jonka perimmäisenä tavoitteena on saada potilaille entistä parempaa diagnostiikkaa ja hoitoja, Renkonen sanoo.
Professori Akseli Hemminki työskentelee myös Docrates Syöpäsairaalassa syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkärinä sekä vs. ylilääkärinä HUSin Syöpätautien osaamiskeskuksessa. Lisäksi Hemminki toimii bioteknologiayritys TILT Biotherapeutics Oy:n toimitusjohtajana.