Pan Hui – Mobiiliverkkojen data paljastaa kaupungin sykkeen

Tietoa ihmisten liikkeestä voi käyttää esimerkiksi liikennejärjestelmien optimointiin tai kaupallisten palveluiden sijoittamiseen ihmisten reittien varsille.

Miten ja minne ihmiset kaupungeissa liikkuvat, mitä he tekevät ja ketä he tapaavat? Isoja kysymyksiä, joiden tutkiminen oli pitkään vaikeaa.

— Mukana kannettava mobiiliteknologia avaa tähän aivan uusia ulottuvuuksia, toteaa Helsingin yliopiston uusi datatieteen professori Pan Hui.

— Operaattoreilla on tietoja kymmenien miljoonien ihmisten liikkeistä pitkin päivää. Niistä voi koota aineistoja, jotka näyttävät tarkasti kaupunkien ihmisvirrat. Voidaan myös katsoa, missä ihmiset kokoontuvat ja tapaavat toisiaan ja kuinka pitkään he viettävät aikaa yhdessä.

Hui on tutkinut ihmisten liikettä yli 15 vuotta. Aluksi menetelmänä olivat vapaaehtoisten tutkimuskohteiden mukanaan kantamat lähettimet, mutta älypuhelinten yleistyttyä tärkein tutkimusaineisto on saatu suoraan operaattoreilta.

Tutkimuksella voi olla käytännön sovelluksia. Väitöstyössään Hui selvitti, miten ihmiset voivat omissa sosiaalisissa verkostoissaan levittää tietoa puhelimesta toiseen esimerkiksi bluetoothin avulla silloinkin, kun verkko on tuhoutunut luonnonmullistuksessa tai on niin kuormittunut, ettei pysty välittämään tietoa.

Juuri nyt Huita kiinnostaa ennen kaikkea lisätty todellisuus. Se on teknologia, jossa näkemämme todellisuuden päälle voitaisiin lisätä virtuaalisia elementtejä. Se tarjoaa myös parhaan tavan hahmottaa isoa dataa ja olla vuorovaikutuksessa sen kanssa.

— Esimerkiksi vieraassa kaupungissa voisi kauppakeskusta katsomalla saada luettavakseen tietoa sitä, mitä palveluja keskuksessa on tarjolla, tai historiallisesta muistomerkistä tietoja sen taustoista.

Lisätty todellisuus voisi auttaa esimerkiksi suunnistamisessa tai verkko-ostoksilla tarkastellessa, miltä tarjoustakki näyttäisi päällä.

Valitettavasti lisätyn todellisuuden käyttöliittymät ovat toistaiseksi kömpelöitä. Ne vaativat jonkinlaiset virtuaalilasit, ja toistaiseksi tekniikka on toiminut huonosti ja kuluttanut liikaa akkua.

Hui uskoo silti, että nyt on oikea hetki kehittää lisätyn todellisuuden kannalta parempia ohjelmistoja, vuorovaikutustapoja ja yksityisyyden suojaa.

— Käyttöliittymä tullaan vielä keksimään. On hyvä olla valmiina sitä varten.