Aikaansa seuraava rahasto

Siskokset Marianne ja Heidi Myrberg halusivat eläkkeelle jäätyään tehdä jotain yhteisen hyvän eteen. Miettiessään millaisesta lahjoituksesta mahdollisimman moni kansalainen hyötyisi he päätyivät perustamaan nimikkorahaston Helsingin yliopistoon. Marianne Myrbergin ja Heidi Myrbergin rahasto tukee lääketieteen, erityisesti sydän- ja verisuonisairauksien, tutkimusta ja opetusta.

— Lääketieteelliset saavutukset ja innovaatiot auttavat tietenkin ihmisiä hyvin laajasti. Sydän- ja verisuonisairaudet taas ovat maassamme erittäin yleisiä, Heidi Myrberg sanoo. 

Myrbergit varoivat rajaamasta rahastonsa käyttöaluetta liian suppeaksi. Sydän- ja verisuonisairauksien tutkimuksen ja opetuksen alle mahtuukin paljon. 

— Rahasto on hyvä pitää joustavana, jotta se voi seurata aikaansa. Katsomme, että yliopiston omat asiantuntijat ovat parhaita tahoja päätätmään siitä, miten raha heidän edustamallaan tutkimusalueella milloinkin kannattaa käyttää, Heidi Myrberg näkee. 

— Painopisteet tutkimuksessa muuttuvat joskus hyvinkin nopeasti. Ei tarvitse kuin vilkaista, miten tutkimuskohteet ovat 20—30 vuodessa muuttuneet. 

Vienninedistämistehtävissä työuransa tehnyt Heidi Myrberg uskoo kotimaisen lääketieteellisen huippututkimuksen kaupallisiinkin mahdollisuuksiin. Pitkäjänteinen tutkimus voi tuottaa globaalisti menestyviä lääkeinnovaatioita ja nousta Suomessa talousveturiksi elektroniikan rinnalle, Heidi Myrberg miettii. 

— Kaupallinenkin ulottuvuus on lääketutkimuksessa tärkeä. Sitä kautta voidaan saada merkittävää rahoitusta jälleen uusiin tutkimuksiin ja uusien tuotteiden kehittämiseen. 

Siskokset ovat kumpainenkin Hankenin kasvatteja. Rahastonsa kautta heille on nyt syntynyt uusi ja läheinen suhde myös Helsingin yliopistoon. 

— On ollut äärimmäisen antoisaa tutustua yliopiston maailmaan! Kirahviklubin tilaisuudet ja esitelmät ovat olleet ensiluokkaisia. Tilaisuuksissa olemme tavanneet paljon uusia, mielenkiintoisia ihmisiä eri aloilta, Heidi Myrberg kertoo. 

— Kun aika jättää, voi vielä hyvin muistaa omaa rahastoaan ja tukea tutkimusta. Silti suosittelen kaikille rahaston perustamista mahdollisimman varhain: Vuorovaikutus nuoremman tutkijapolven kanssa on ollut erittäin virkistävää ja avartanut terveellisellä tavalla ajatteluani. Olen saanut kipinää uuden oppimiseen vielä tässäkin iässä, enkä pidä yliopiston kursseille osallistumistakaan mahdottomana ajatuksena.