2 miljoonan euron lahjoitus Svenska kulturfondenilta Helsingin yliopiston kasvatustieteisiin ja luonnontieteisiin

Lahjoitus ohjataan kahdelle eri koulutusalalle: kasvatustieteet ja opettajankoulutus sekä luonnontieteet.

Lahjoitus on osa Svenska kulturfondenin panostusta, jossa säätiö lahjoittaa usealle yliopistolle osana valtion vastinrahaohjelmaa.

– Tämä on meidän tapamme osoittaa, kuinka suuri merkitys yliopistokoulutuksella ja tutkimuksella on ruotsinkieliselle Suomelle, sanoo Kulturfondenin puheenjohtaja Mikaela Nylander.

Osa lahjoituksesta ohjataan kasvatustieteisiin ja opettajankoulutukseen.

– Olemme erittäin iloisia Svenska kulturfondenin päätöksestä ohjata lahjoitus kasvatustieteisiin ja opettajankoulutukseen, sanoo professori Gunilla Holm kasvatustieteellisestä tiedekunnasta.

– Tärkein kehityskohteemme juuri nyt on erityispedagogiikka ja tavoitteenamme on perustaa koulutus, joka antaa erityisopettajan pätevyyden.

Toinen osa lahjoituksesta ohjataan luonnontieteisiin.

– Lahjoitus on todella merkittävä. Aiomme tulevaisuudessa panostaa tekoälyn ruotsinkieliseen opetukseen ja sen yhteiskunnalliseen soveltamiseen, sanoo dekaani Kai Nordlund matemaattis-luonnontieteellisestä tiedekunnasta.

Näiden uusimpien lahjoitusten myötä Svenska kulturfonden on lahjoittanut yhteensä 14,75 miljoonaa euroa yliopistojen varainhankintakampanjoihin vuodesta 2010.

– Vastinrahakampanjoihin osallistuminen on Kulturfondenille mahdollisuus käyttää säätiön varoja tehokkaasti. Samaan aikaan kun tuemme yliopistoja suoraan, varmistamme myös sen, että valtio ohjaa julkista rahaa ruotsinkielisen koulutuksen tueksi, sanoo Mikaela Nylander.

Valtio pääomittaa yliopistoja 2020-2022 vastinrahaohjelman kautta. Valtion vastinraha lisää yliopistolle tehtyjen lahjoitusten vaikuttavuutta antamalla lisäkertoimen jokaiselle 15.6.2020-30.6.2022 välisenä aikana lahjoitetulle eurolle.

Valtion vastinraha lisää lahjoitusten vaikuttavuutta

Valtio pääomittaa yliopistoja vuosina 2020-2022. Pääomittamisen taustalla on Sitran hallintoneuvoston joulukuussa 2019 tekemä päätös myöntää 100 miljoonan euron kertaluonteinen tuki yliopistoille. Valtion vastinraha lisää yliopistolle tehtyjen lahjoitusten vaikuttavuutta antamalla lisäkertoimen jokaiselle kauden sääntöjen puitteissa lahjoitetulle eurolle.  Lahjoittamalla tieteelle olet mukana rakentamassa tulevaisuutta koulutuksella ja tutkimuksella.

Lue lisää valtion vastinrahakampanjasta.

Lue lisää lahjoittamisesta.