1,5 miljoonan merkittävä lahjoitus Koneen Säätiöltä humanistiselle koulutusalalle

Koneen Säätiö lahjoittaa Helsingin yliopiston humanistiselle koulutusalalle 1,5 miljoonaa euroa. Yliopisto on päättänyt käyttää lahjoituksen taiteiden tutkimuksen vahvistamiseksi. Lahjoitus on osa säätiön yhteensä 4,5 miljoonan euron tukea suomalaisille yliopistoille.

– Olemme tavattoman iloisia humanistisessa tiedekunnassa tästä lahjoituksesta, joka kuvastaa suurta luottamusta ja arvostusta tiedekuntaa kohtaan, humanistisen tiedekunnan dekaani Pirjo Hiidenmaa kiittää.

Yliopisto on päättänyt kohdistaa lahjoituksen taiteen tutkimuksen hyväksi.

– Helsingin yliopisto aikoo lahjoituksen turvin avata taiteiden tutkimuksen alalle professuurin mahdollisimman pian, Hiidenmaa kertoo.

Myös Helsingin yliopiston kansleri Kaarle Hämeri kiittää Koneen Säätiötä tärkeästä lahjoituksesta, joka tutkimuksen kautta tulee koko yhteiskunnan hyväksi.

– Helsingin yliopiston näkökulmasta on merkittävää, että maassamme vaikuttaa Koneen Säätiön kaltaisia vahvoja toimijoita, jotka tunnistavat humanismin ja akateemisen sivistyksen arvon yhteiskunnassamme, kansleri sanoo.

 – Meistä ymmärrys taiteesta ja kulttuurista on oleellinen osa humanistista tutkimusta ja yliopiston sivistävää tehtävä. Taide ja kulttuuri ovat tärkeä osa inhimillistä hyvinvointia. Lisäksi perustutkimuksen monialaisuuden ylläpitäminen on tärkeää, sillä kukaan ei osaa ennustaa, mitä milloinkin tarvitaan, Koneen Säätiön johtaja Ulla Tuomarla toteaa. 

Säätiön lahjoitus on osa kampanjaa, jossa valtio myöntää yliopistoille vastinrahaa suhteessa niiden keräämään yksityiseen pääomaan.

– Koneen Säätiö on ollut Helsingin yliopistolle tärkeä yhteistyötaho jo pitkään ja nyt saatu lahjoitus on koko yliopiston mittakaavassa huomattava. Valtion vastinraha lisää entisestään sen vaikuttavuutta, kansleri Hämeri iloitsee.

Lue lisää valtion vastinrahakampanjasta.

Lahjoitus viidelle suomalaiselle yliopistolle

Helsingin yliopistolle tehty lahjoitus on osa Koneen Säätiön yhteensä 4,5 miljoonan euron tukea suomalaisille yliopistoille.

– Lahjoitus viidelle suomalaiselle yliopistolle on toivoaksemme säätiön itsensä näköinen: vahvasti humanismiin uskova, taiteisiin taipuvainen ja moninaisuutta ylläpitävä, Tuomarla sanoo.

Lahjoituksellaan säätiö haluaa turvata oppialojen moninaisuutta ja tutkimuksen vapautta koulutusaloilla, joihin rahoitusleikkaukset ja koulutuspolitiikan priorisoinnit ovat vaikuttaneet.

Koneen Säätiön 4,5 miljoonan euron rahoitus yliopistoille jakautuu seuraavasti: 

  • Helsingin yliopiston humanistiselle koulutusalalle 1 500 000 euroa 
  • Jyväskylän yliopiston humanistiselle koulutusalle 1 000 000 euroa 
  • Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun koulutusalalle 800 000 euroa 
  • Taideyliopistolle 600 000 euroa 
  • Turun yliopiston humanistiselle koulutusalalle 600 000 euroa.  

Lue lisää Koneen Säätiön tiedotteesta.

Valtion vastinrahoitus lisää lahjoitusten vaikuttavuutta

Valtio pääomittaa yliopistoja vuosina 2020-2022. Yliopistoille osoitetaan pääomaa tutkimuksen vaikuttavuuden kriteerien perusteella 33 miljoonaa syksyllä 2020 ja valtion vastinrahaan oikeuttavan varainhankinnan perusteella 67 miljoonalla syksyllä 2022.

Vastinraha lisää lahjoitusten vaikuttavuutta antamalla lisäkertoimen jokaiselle kauden sääntöjen puitteissa lahjoitetulle eurolle.