Lapsille joudutaan tekemään päivystyksessä usein kivuliaita ja lapsesta epämiellyttäviltä tuntuvia toimenpiteitä, kuten esimerkiksi haavan ompelu tai luunmurtumien asetteleminen takaisin oikeaan asentoon.
Tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin nenänsisäisesti annosteltavan deksmedetomidiinin kipua lievittävää ja rauhoittavaa vaikutusta kivuliaiden toimenpiteiden yhteydessä. Sitä verrattiin yleisesti käytettyihin nenänsisäiseen esketamiiniin ja ilokaasuun. Tulokset osoittavat, että nenänsisäisesti annosteltava deksmedetomidiini voi tarjota tehokkaan kivun ja ahdistuksen lievityksen kivuliaiden toimenpiteiden yhteydessä.
Tutkimuksessa kartoitettiin myös lääkkeiden mahdollisia vaikutuksia lasten käytökseen neljä viikkoa päivystyksessä tehdyn toimenpiteen jälkeen. Ilokaasua tai nenänsisäistä deksmedetomidiina saaneiden lapsien käytöksessä tapahtuneet negatiiviset muutokset osoittautuivat harvinaisiksi. Hyvällä toimenpiteeseen liittyvällä kivun ja ahdistuksen hoidolla oli jopa positiivinen vaikutus muutaman lapsen käytökseen, ennen kaikkea suhtautumisessa terveydenhuoltoon.
Tutkimuksen tulokset tukevat deksmedetomidiinin käyttöä yhtenä vaihtoehtona lasten toimenpiteisiin liittyvän kivun ja ahdistuksen hoidossa. Lääke oli käytössä 1–15-vuotiailla lapsilla haavaompelun tai murtuneiden luiden takaisin asettelemisen yhteydessä. Koska etenkin murtuneiden luiden takaisin oikeaan asentoon asetteleminen on erittäin kivulias toimenpide, voidaan olettaa deksmedetomidiinin olevan tehokas myös vähemmän kivuliaiden toimenpiteiden yhteydessä.
– Lääkkeiden laajempi valikoima mahdollistaa kullekin lapselle ja toimenpiteelle sopivimman lääkityksen valinnan ja näin ollen hoitotoimenpiteitä voidaan tehdä ilman varsinaista nukutusta, väitöskirjatutkija Anna Nikula sanoo.
Yhteystiedot:
Anna.Nikula@helsinki.fi