Usko mummoasi! — sananlaskuista löytyy lohtua ja käypiä elämänohjeita

”Tunne itsesi” on tuhansia vuosia vanha elämänohje, mutta yhä ajankohtainen.

Sananlaskututkija Outi Lauhakangas, tuleeko itku pitkästä ilosta?

— Täytyy myöntää, että sanon ikävästi ja lannistavasti, mutta mitäpä ei voisi uhrata Kohtuudelle, sananlaskujen keskeisimmälle opille.

— Tätä maailman kansoille yhteistä sananlaskua on onnistuttu pitämään hengissä, koska se pitää paikkansa empiirisen lapsitutkimuksen perusteella.

Mikä on tyhjännaurajan kovan osan selitys?

— Nyt osuttiin aitoon itämerensuomalaiseen sananlaskuun: ”Mies tulee räkänokasta, vaan ei tyhjän naurajasta.” Miehisyyden epäilyllä hiljentämistä ei ole harrastettu muualla maailmassa. Saman tuomion on saanut tyhjänitkijämies tai tyhjänpuhuja — ainakin ennen valeuutisten aikakautta.

Miksi kuuseen kurkottaminen on niin pahasta?

— Liian ylös kurkottaminen ennustaa katajaan kapsahtamisen. Tämä sattuvasti alkusoinnuin toisteltu sananlasku on voinut vinouttaa riskinottohaluamme vuosisatoja. Muualla maailmassa kuuhun tähyilijät on nähty lähipusikkoon kompastelijoina.

Eikö vaaksa vaaraa sopisi paremmin nykyajan dynaamiseen menoon kuin nössömpi virsta väärää?

— Olisi hauska kysäistä nuorilta, kuinka lausahdus ”Parempi virsta väärää kuin vaaksa vaaraa” ylipäänsä avautuu sanoja selittämättä.

— Riskinotto ja konkursseista iloitseminen ovat nykyään tärkeitä yritysoppeja. Silti harva äiti tai isä kasvattaa lastaan puikkimaan autojen välistä sen sijaan että etsisi suojatien.

”Kai kaikki ehtoolla pieree, mutta se mies on, joka aamulla pieree”, sanotaan Viljakkalassa. Mihin tämä ohje meidät johdattaa?

— En usko, että se johdattaa ainakaan väitteen tieteelliseen todentamiseen.

Jos toimisi aina sananlaskujen mukaisesti, minkälaista elämä olisi?

— Sitä on moni kokeillut. Emme tarvitse kuin yhden mummolta kuullun sananlaskun elämänohjeeksi, ja sen avulla ja sitä eri tilanteissa tulkiten voi selvitä mainiosti. Esimerkiksi sananlaskuksi muuttunut repliikki ”Se mikä ei tapa, vahvistaa” on usein toisteltu lohdutus.

Mikä olisi kaikkien aikojen paras ja luotettavin sananlasku?

— Tähän ei onneksi ole oikeaa vastausta. Moni ei varmasti edes aavista, että luottaa sananlaskujen viisauksiin.

— Yksi vanhimmista kirjallisista todisteista sananlaskujen pitkäikäisyydestä on Delfoin oraakkelin temppelin oviaukon ylle kaiverrettu kirjoitus γνῶθι σεαυτόν eli ”Tunne itsesi.” Ehdotan, että emme unohtaisi sitä ja varsinkaan suomalaista täydennystä: ”Arvaa oma tilasi, anna arvo toisellekin.”

Artikkeli on julkaistu Tohtorin hatusta -palstalla Yliopisto-lehdessä 3/2020.