Juttu on julkaistu Yliopisto-lehdessä 1/2025
Mitä tulee mieleen Marimekosta ja unisex-muodista? Ehkä Vuokko Nurmesniemen 1956 suunnittelema Jokapoika-paita, jossa Marimekon perustaja Armi Ratia poseerasi. Tai Annika Rimalan Tasaraita-kokoelma vuodelta 1968.
Nämä klassikot ovat edelleen suosittuja, mutta aikanaan ne edustivat jotain aivan uutta. Taidehistorian väitöskirjatutkija Anna Parviainen on sukeltanut mainosten ja aikakauslehtien Marimekko-kuvastoon vuosilta 1956–1979.
— Olen aina ollut kiinnostunut pukeutumisesta ja siihen liittyvistä normeista. Tasaraita- mekot sukupuolineutraalissa yöpaitakäytössä muistan jo lapsuudestani.
Sukupuolineutraalin unisex- muodin nousu ajoittuu 1960-luvun lopulta 1970-luvulle. Tasa-arvo kehittyi suomalaisessa yhteiskunnassa ja samaan aikaan pukeutumisen muodollisuus väheni. Rennomman pukeutumistavan näkee myös perhekuva-albumien ääressä.
Parviainen on viettänyt paljon aikaa arkistolähteiden äärellä etenkin Arkkitehtuuri- ja designmuseossa, jossa hänet myös kuvattiin tätä artikkelia varten. Työn tähtihetkiä ovat olleet kiinnostavat kuvalöydöt, tutkija kertoo.
Unisex-ajattelussakin oli perinteisiä jakolinjoja. Tasaraita- malliston pitkä mekko esitettiin Marimekon mainoksissa lähes aina naisen yllä, vain muutaman kerran miehellä.
— Aikakauslehdissä se puettiin rohkeammin miehille, mutta silloin sanat olivat tärkeitä: vaatetta ei kutsuttu mekoksi vaan vaikka yöpaidaksi tai pitkäksi paidaksi.
Tavallisimmin unisex-vaatteita on muotoutunut alun perin miehille suunnatuista vaatteista. Tasaraita-mekon tapauksessa asetelma on kääntynyt päinvastoin.
— Unisexillä on myös feminiininen puoli, joka on jäänyt varjoon.
Samantapaisia vaatteita suunniteltiin samaan aikaan myös Ruotsissa ja Tanskassa, ja unisex oli laajemminkin länsimainen ilmiö. Mutta entä nykyään?
Anna Parviainen kertoo, että käsitteet ovat monipuolistuneet varsinkin englanninkielisessä maailmassa.
— Unisex-termiä uudemmat käsitteet, esimerkiksi gender- neutral, huomioivat sukupuolen moninaisuuden.
Yliopisto-lehti on Helsingin yliopiston tiedeaikakauslehti, joka on sitoutunut Journalistin ohjeisiin.