− Jäävätkö ekumenian ja uskontodialogin aikaansaannokset vain merkinnöiksi neuvotteluasiakirjoihin vai voisivatko ne edesauttaa myös käytännössä kohti rauhanomaista rinnakkaiseloa ja suvaitsevaisuutta ihmisten välillä, kysyy systemaattisen teologian yliopistonlehtori Virpi Mäkinen teemanumeron pääkirjoituksessa.
Numerossa avataan, mihin ekumeniassa ja uskontodialogissa pyritään, mitä on jo saavutettu sekä millaisia haasteita on vielä edessä.
Uskontodialogia eilen ja tänään peilataan muun muassa globalisaation tuottamaan uudenlaiseen vaihtoehtouskonnollisuuteen.
− Viime aikoina valtavan suosion saavuttaneet mielenrauhaa ja tasapainoa korostavat elämäntaito-oppaat ja menetelmät (esim. mindfullnes) ammentavat, usein tietämättään, Intian uskonnollis-filosofisesta perinteestä, Mäkinen kirjoittaa.
Käsiteltävänä on lisäksi Helsinkiin kaavailtu suurmoskeijahanke ja siihen liittyvät taloudelliset, poliittiset, uskonnolliset ja medioitumisen ulottuvuudet.
Kokonaisuudessaan teemanumero tuo esille sen, kuinka ekumeeniset neuvottelut ja uskontodialogit ovat aina yhteydessä laajempiin kulttuurisiin, poliittisiin ja yhteiskunnallisiin muutoksiin sekulaarissa yhteiskunnassa.
Näkemyserot esimerkiksi kristillisestä ihmiskäsityksestä ja seksuaalietiikasta vaikuttavat keskustelujen taustalla paljon, tosinaan kirkot taas ovat jo itsessään vahvoja poliittisia toimijoita, kuten Ukrainassa Kiovan Euromaidan-mielenosoitusten aikaan.
Teologia.fi:ssä ekumeniasta ja uskontodialogeista kirjoittavat:
- Tomi Karttunen: Missä ekumeenisella kentällä ja uskontodialogissa mennään?
- Minna Hietamäki: Tunnustamisen tiellä: ekumeenisia menetelmiä eilen ja tänään
- Ruth Illman: Utmaningar i religionsdialogen
- Ritva Palmén: Olipa kerran juutalainen, muslimi ja kristitty
- Jyri Komulainen: Miksi hindulaisuuden tuntemus kuuluu teologin valmiuksiin?
- Nina Maskulin: Raha, pelko ja politiikka moskeijakeskustelussa
- Tomi Karttunen: Miksi Suomen luterilaisen ja Venäjän ortodoksisen kirkon oppineuvottelut keskeytyivät?
- Mikko Ketola: Maan alta Maidanille – Ukrainan kreikkalaiskatolinen kirkko kansallismielisen ekumenian moottorina
Syys-lokakuun vaihteessa ilmestyvästä Teologisesta Aikakauskirjasta löytyvät aihetta laajemmin taustoittavat tutkimusartikkelit.
Lisätietoja:
Virpi Mäkinen, Teologisen Aikakauskirjan päätoimittaja, Systemaattisen teologian yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto, teologinen tiedekunta, puh. 02941 21732, s-posti: virpi.makinen (at) helsinki.fi
Pekka Rautio, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto, puh. 02941 24050, s-posti: pekka.rautio (at) helsinki.fi