Miksi sadun sankari on orpo ja äitipuoli paha?

Vanhemmat ovat enemmän tai vähemmän poissaolevia myös monissa realistisissa lastenkirjoissa, kirjallisuudentutkija Sirke Happonen sanoo.

Juttu on julkaistu Yliopisto-lehdessä 1/2025. 

Miksi kansansaduissa esiintyy niin paljon äitipuolia, kotimaisen kirjallisuuden dosentti Sirke Happonen?

— Aikoinaan äitien kuolleisuus on ollut varsin suurta esimerkiksi synnytykseen kuolemisen takia. Kuvio, jossa isä ottaa uuden vaimon, oli läsnä perhe-elämässä.

Miksi äitipuoli näyttäytyy usein kielteisessä valossa?

— Syyksi on tulkittu sitä, että negatiivisia tunteita on helpompi kohdistaa äitipuoleen kuin omaan äitiin. 

— Toisaalta Grimmin veljekset muuttivat pahoja äitejä pahoiksi äitipuoliksi. Lumikki-sadusta on myös versioita, joissa äiti on paha. Samoin monissa Hannu ja Kerttu -saduissa nimenomaan äiti haluaa jättää lapset metsään. Kannattaa myös muistaa, että vain osa kansansaduista on tallennettu.

Minkä tähden satujen lapset ovat usein orpoja tai puoliorpoja?

— Se tuo sankariin surua ja säröä. Kun sankari on ensin avuttomassa tilassa, päästään sitten kertomaan tarinaa, jossa sankari kokee ja tekee.

Onko orpoja myös suomalaisissa tai karjalaisissa kansansaduissa?

— Kyllä, etenkin ihmesaduissa, jotka kertovat syntyjään liian suurista ja vahvoista miehistä sekä saduissa, joissa vähäpätöisen pojan ennustetaan perivän rikkaan miehen kalleudet. 

— Myös suomalaisia Tuhkimo-satuja on kerätty yli kaksisataa, ja niissä päähenkilö on tavallisesti orpo. 

Onko orvossa sankarissa jotain erityistä?

— Orpo päähenkilö on kerronnallisesti tehokas ratkaisu. Kaikki tapahtuu hänelle suoraan. Lukija tai kuulija saa elää päähenkilön tarinan vaikeuksista voittoon ikään kuin kahdestaan. Tällaisen hahmon nousussa on vaikuttavuutta. 

Miten nykyajan lapset kokevat vanhat sadut? 

— Käsittääkseni lapsille ei enää kovin paljon lueta kansansatuja eikä uusia toimitettuja kokoelmiakaan ole juuri julkaistu. Satujen kanssa ollaan aika varovaisia. Monet lapset mutta varsinkin aikuiset kiinnittävät nykyään huomiota siihen, että miten vanhempi saattoi tehdä noin tai miksi hän ei auta. 

Esiintyykö nykypäivän lastenkirjallisuudessa edelleen orpoja?

— Esiintyy runsaastikin, mutta vielä enemmän puoliorpoja. Usein vanhemmilla on ongelmia tai he eivät huomaa tilannetta, jossa päähenkilö elää. Tai sitten vanhemmista toinen on poissa tai lamaantunut ja päähenkilön pitää selvitä omin voimin.

— Eniten orpoja on todennäköisesti fantasiakirjallisuudessa, mutta vanhemmat ovat enemmän tai vähemmän poissa myös monissa realistisissa lastenkirjoissa.

Yliopisto-lehti on Helsingin yliopiston tiedeaikakauslehti, joka on sitoutunut Journalistin ohjeisiin.