Kun Virpi Hämeen-Anttila valmistui maisteriksi vuonna 1996, hänen oli tarkoitus kasvattaa gradun aihetta väitöskirjaksi asti. Toisin kävi.
Työ ei vetänyt, ja kun uusi aihe varmistui, elettiin jo vuotta 2003.
— Silloin ilmestyi esikoisromaanini. Se sai niin hyvän vastaanoton, että minusta tuli kertaheitolla kirjailija.
Väitöstutkimuksen teko jäi odottamaan hiljaista vuotta. Sitä ei tullut koskaan.
— Tajusin lopulta, että oli pakko ryhtyä työhön, vaikka aikaa ei ollut. Aloitin vuonna 2017.
Hämeen-Anttilaa huvittaa jälkeenpäin työsuma, joka puoleentoista vuoteen kasautui: hän on kirjoittanut samaan aikaan väitöstutkimuksensa kanssa kolme romaania, kaksi näytelmää ja musikaalin.
Historiaa vai taidetta?
Miksi väitöskirja oli niin tärkeä kirjoittaa kiireen keskellä?
— Tutkimuskysymys ei päästänyt minua otteestaan. Halusin selvittää, miten kehyskertomus oli syntynyt ja kehittynyt. Tahdoin haastaa aiemmat teoriat, mutta se vaati laajan ja vaikean aineiston hallintaa ja kahden oppialan tietämystä.
Virpi Hämeen-Anttila haluaa tuoda vanhat intialaiset tekstit osaksi kirjallisuudentutkimusta. Häntä harmittaa, kun niitä tutkitaan vain kansanperinteenä tai uskontohistoriallisina dokumentteina.
— Minusta olisi hyvä, jos kirjallisuusteoria ottaisi huomioon muutkin kuin modernin länsimaisen kirjallisuuden muodot ja säännöt. Käsityksiä suullisen ja kirjallisen radikaalista erilaisuudesta kannattaa tuulettaa.
Perinteisesti vanha intialainen kirjallisuus on osa Etelä-Aasian tutkimusta. Sitä ei juuri koskaan tutkita modernin kirjallisuustieteen keinoin. Väitöskirja kattaa kuitenkin molemmat oppiaineet.
— Väitökseni on aika rämäpäinen, koska se on monitieteinen ja lähestyy vanhaa materiaalia uusilla menetelmillä. Toivonkin, että väitökseni murtaa tieteenalojen välisiä muureja tai ainakin tarjoaa tikkaat, joilla voi kurkistaa muurin yli, Hämeen-Anttila tuumii.
Virpi Hämeen-Anttilan Etelä-Aasian tutkimuksen ja yleisen kirjallisuustieteen väitöskirja Kehyskertomuksen synty ja kehitys Intian sanskritinkielisessä kirjallisuudessa veda-ajasta ajanlaskun alkuun tarkastettiin 18.1. humanistisessa tiedekunnassa.
Virpi Hämeen-Anttila kertoo väitöskirjastaan Tiedekulman Fresh from Campus -tapahtumassa keskiviikkona 10.4. klo 17.