Kärsiikö miehisyys ja katoaako lihasmassa? — tutkija haastatteli vegaaniksi ryhtyneitä

Maskuliiniseen ruokakulttuuriin liittyy vanhoja mutta vahvoja stereotypioita, joita kasvissyönti haastaa.

Tosimies syö lihaa — ja epäterveellisesti. Keittiössä hääräily ei innosta.

Nämä ovat vanhoja mutta vahvoja maskuliinisuuteen liitettyjä ruokakulttuurisia stereotypioita, joille vegaanius heittää haasteen. Vegaani jättää eläinperäiset tuotteet pois, ruokavalio muuttuu terveellisemmäksi ja kokkaaminen on yleinen tapa.

Maskuliinisuutta ja miehiä tutkinut sosiologi ja sukupuolentutkija Kadri Aavik kiinnostui selvittämään, millaisia tuntemuksia vegaaniksi ryhtyminen miehille tuotti. Hän haastatteli tutkimustaan varten 61 suomalaista ja virolaista 18–56-vuotiasta vegaania.

Kaikki tutkitut tunnistivat kyllä miehiset ruokailustereotypiat, mutta eivät kokeneet vegaaniuden millään muotoa haastaneen omaa maskuliinisuuttaan, Aavik kertoo.

— He olivat ryhtyneet vegaaneiksi havahduttuaan eläinten kohtelun epäkohtiin, lihantuotannon ympäristötaakkaan tai terveyssyistä. Ruokailutapojen muutosta ei siis liitetty miehisyyteen vaan tiedostavuuden heräämiseen.

Miehet epäilivät silti, että sosiaaliset odotukset saattavat olla monien muiden vegaaniksi siirtymisen esteenä.

— Tämä oli yksi syy, miksi osa oli alkanut kirjoittaa ruokablogeja ja jakaa ravitsemusvinkkejä. He halusivat haihduttaa pelkoja miehisyyden tai lihasmassan katoamisesta.

Muukin tiedon levittäminen motivoi bloggaajia.

— He kokivat oppineensa niin paljon tärkeitä asioita ympäristöstä, eläimistä ja terveydestä, että halusivat jakaa oppimaansa.

Artikkeli on julkaistu Yliopisto-lehdessä 10/2020.