”Ilmastokriisi ei ratkea, jos emme päästä irti kulutusyhteiskunnasta”

Wittgensteinin myöhäinen filosofia voi auttaa globaalin demokratian kehitystä, arvioi filosofian professori Thomas Wallgren.

Mitä tutkit?

Tutkin modernin kulttuurin perusteita. Työtäni on koko urani ajan ohjannut yksi kysymys: miten on mahdollista, että voimme lähettää ihmisen kuuhun ja rakentaa ydinaseita, mutta emme pysty ruokkimaan nälkäänäkeviä lapsia emmekä auttamaan pakolaisia? Urallani olen käsitellyt muun muassa valistusta sekä järjenkäyttöä ja sen arvoa yhteiskunnassa.

Erikoisaloihini kuuluvat Wittgensteinin, pyrrhonistien ja Sokrateen käsitykset järjenkäytöstä sekä näiden käsitysten yhteys niin sanottuun kriittiseen teoriaan.

Mi­hin ja mi­ten oman tut­ki­muk­se­si aihe vai­kut­taa?

Tutkimukseni vaikuttaa muun muassa siihen, miten ymmärrämme demokratian, ilmastokriisin ja modernin taiteen perusteita. Perustelen esimerkiksi, miksi ilmastokriisi ei ole ratkaistavissa ilman, että päästämme irti teollisesta kasvuyhteiskunnasta ja harhasta, jonka mukaan moderni kulutusyhteiskunta voi olla pysyvä elämänmuoto.

Mikä alallasi inspiroi sinua erityisesti juuri nyt?

Hirmuisen innoissani olen muun muassa siitä, miten skeptinen tulkinta Wittgensteinin myöhäisestä filosofiasta avaa uusia näkymiä globaalin demokratian edistämiselle.
 

Thomas Wallgren on filosofian professori humanistisessa tiedekunnassa.

Katso Thomas Wallgrenin uuden professorin tervetuliaisluento 4.12.2019 (ruotsiksi).

Tutustu muihin uusiin professoreihin.