Helsingin yliopiston Pacius-palkinto kapellimestari Mikk Murdveelle

Helsingin yliopiston vuoden 2018 Pacius-palkinto on myönnetty kapellimestari Mikk Murdveelle merkittävästä ja ansiokkaasta toiminnasta Helsingin yliopiston musiikkielämän hyväksi.

Kapellimestari Mikk Murdvee johti Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) piirissä toimivaa lähes sadan soittajan sinfoniaorkesteria Ylioppilaskunnan Soittajia (YS) vuosina 2007–2017. Murdvee kehitti merkittävästi orkesterin ohjelmistoa ja soittajien soittotaitoa. Murdveen kapellimestarikaudella Ylioppilaskunnan Soittajat teki myös suuren suomalaisen kulttuurityön levyttämällä nuorena kuolleen ja jossain määrin unohduksiin jääneen suomalaisen säveltäjän Ernst Mielckin tuotantoa. YS on myös kantaesittänyt lukuisia sävellyksiä, viimeksi keväällä 2010 Mikko Nisulan teoksen Seppelöity Athene op. 25, juhlamarssi orkesterille. Hänen johdollaan orkesteri teki konserttimatkoja Suomeen ja muun muassa Saksaan, Ruotsiin, Puolaan, Tanskaan ja Viroon.

Mikk Murdvee on Kaarinan musiikkiviikkojen taiteellinen johtaja ja on viime vuosina johtanut muun muassa Pärnun ja Kuopion kaupunginorkestereita sekä esiintynyt sooloviulistina. Tulevana kautena hän tekee yhteistyötä muun muassa Tampere Filharmonian kanssa.

– On hienoa olla osa akateemisen musiikkitradition monisatavuotista historiaa ja saada tällainen tunnustus. Helsingin yliopiston ja Ylioppilaskunnan Soittajien lisäksi haluan kiittää myös muita yliopiston musiikkikorporaatioita Akademiska Sångföreningenia (Akademen), Akademiska damkören Lyrania sekä Ylioppilaskunnan Laulajia yhteistyöstä vuosien aikana, sanoo Murdvee.

Pacius on ajankohtainen Murdveelle myös muuten kuin palkinnon ominaisuudessa: hän johtaa tammikuussa 2019 Aleksanterin teatterissa Paciuksen toisen oopperan Die Loreleyn. Oopperan orkesterina toimii Ylioppilaskunnan soittajat ja se nähdään näyttämöllä ensimmäistä kertaa 130 vuoteen.

Pacius-palkinto yliopiston musiikkielämän edistäjille

Helsingin yliopisto jakaa vuosittain Pacius-palkinnon henkilölle tai yhteisölle, joka on merkittävällä tavalla edistänyt yliopiston musiikkielämää. Palkinto korostaa luovan säveltaiteen pitkää historiallista perinnettä Helsingin yliopistossa sekä sen elävää harjoitusta nykyisinkin olennaisena osana yliopistoyhteisön omaa musiikkielämää.

Pacius-palkinto perustettiin 1991 yliopiston ensimmäisen musiikinopettajan, Fredrik Paciuksen muistoksi. Pacius aloitti uransa Helsingissä vuonna 1835. Palkinnonsaajaa esittää rehtorille Helsingin yliopiston musiikkiseura HYMS. Palkintosumma on 4000 euroa.