”Ei yleistetä – jokaisesta musliminuoria koskevasta säännöstä on poikkeus”, sanoo tutkija Teemu Pauha

Rajanveto uskonnon ja kulttuurin välillä auttaa musliminuoria rakentamaan identiteettiä Suomessa.

Musliminuorten suhde suomalaisuuteen vaihtelee tilannekohtaisesti. Välillä puhe on ”meistä suomalaisista”, välillä ”niistä suomalaisista”.

Uskontotieteilijä Teemu Pauha selvitti väitöstutkimuksessa nuorten muslimien identiteetin rakentumista. Miten muodostaa itsestään käsitystä suomalaisena, jos saa toistamiseen kuulla, että oma uskonto ei kuulu Suomeen?

Tutkimuksessa kävi esimerkiksi ilmi, että runsas päihteiden käyttö ja kristillisyys – stereotyyppiseen suomalaisuuteen liitetyt ominaisuudet – kuuluvat monien haastateltujen mielestä ”niille suomalaisille”. Kun puhe oli joistain suomalaisuuteen liitetyistä luonteenpiirteistä, kuten vaatimattomuudesta, haastatellut saattoivat todeta niiden kuvaavan ”meitä suomalaisia”.

Nuoret toisaalta peräänkuuluttavat suomalaista islamia eli suomalaisten tapojen sovittamista islamiin, toisaalta tuovat esiin islamin yleismaailmallisuutta – on yksi islam, joka on sama kaikille maailmassa.

Eron tekeminen uskonnon ja kulttuurin välille antaa liikkumavaraa tehdä omia valintoja esimerkiksi suhteessa vanhempien sukupolveen: joistain perinteistä voi kieltäytyä, kun ajattelee niiden liittyvän vanhemman lähtömaan kulttuuriin eikä islamiin.

Pauha kertoo aiheesta lisää yllä olevalla videolla.

 

Teemu Pauha puhui syyskuussa 2019 Tiedekulman Yli rajojen -tapahtumassa. Tapahtuma on osa Crazy World -ohjelmasarjaa. Voit myös kuunnella esityksen podcastina.

Lue lisää Teemu Pauhan väitöstutkimuksesta