Tarvitaan tekoja, ei kriisipuhetta — toiveikkaasti tulevaisuuteen suhtautuvien nuorten osuus on vähentynyt roimasti

Tulevaisuuteen uskovat ihmiset ovat yliopistomme tärkein anti, rehtori Sari Lindblom sanoo Yliopisto-lehden pääkirjoituksessa. ”On tärkeää, että yliopisto-opintojen kynnys on matala erilaisista taustoista tuleville.”

Pääkirjoitus on julkaistu Yliopisto-lehdessä 3/2025.

Nuorissa on tulevaisuus. Siksi päättäjien on syytä havahtua tuoreen Nuorisobarometrin tuloksiin: vajaassa vuosikymmenessä toiveikkaasti tulevaisuuteen suhtautuvien nuorten osuus on romahtanut 83 prosentista 61 prosenttiin. Kriisipuheen sijaan tarvitsemme tekoja. 

Yliopistoilla on nuorille paljon annettavaa. Koulutus tuo relevantin osaamisen, joka kestää myös tulevaisuuden murroksissa. Tiedon ja osaamisen lisäksi yliopisto tarjoaa tilaa oman jutun löytämiselle, itsensä haastamiselle ja elämänmittaisten ystävyyksien solmimiselle. 

Nuorisobarometrin iloinen viesti on se, että nuorten usko hyvään koulutukseen on pysynyt vahvana. Lisäksi he ovat kiinnittyneet lujasti yhteiskuntaan. 

Helsingin yliopiston kautta nuoret ovat löytäneet paikkansa yhteiskunnassa jo vuodesta 1640, ja nykyisin meillä aloittaa vuosittain 5 000 uutta opiskelijaa. Tehtävämme ovat olleet lähes 400 vuotta samat: tutkimus, opetus ja yhteiskunnallinen vuorovaikutus.

Opiskelijamme mentoroivat lapsia ja nuoria

On tärkeää, että yliopisto-opintojen kynnys on matala erilaisista taustoista tuleville. Siksi teemme yhteistyötä muun muassa Näktergalen-hankkeessa. Siinä opiskelijamme mentoroivat lapsia ja nuoria, joiden perheissä ei ole kokemusta yliopisto-opiskelusta. 

Julkaisimme helmikuussa listauksen kolmestakymmenestä enintään 30-vuotiaasta lupaavasta nuoresta eri aloilta. Joukkoa yhdistää aktiivinen toiminta maailman parhaaksi ja halu jättää positiivinen vaikutus yhteiskuntaan. Tavoitteena on myös kannustaa opiskelijoita näkemään, kuinka moniin suuntiin yliopistossa hankitut tiedot ja taidot avaavat ovia. 

Jotkut löytävät uraauurtavan lääkkeen, toiset kehittävät eettistä teknologiaa, kolmannet ratkovat tieteen voimalla kestävyyskysymyksiä. Vielä useammat vaikuttavat arjessa: terveyskeskuksissa ja oikeussaleissa, toimistoissa ja kouluissa, päättäjien pöydissä ja päiväkotien pihoilla.

Yliopistomme tärkein anti on tulevaisuuteen uskova ihminen, joka etsii totuutta, puolustaa vapautta, uudistaa sivistystä ja vaalii yhteisöllisyyttä.

Yliopisto-lehti on Helsingin yliopiston tiedeaikakauslehti, joka on sitoutunut Journalistin ohjeisiin.