Kun aikuinen ja lapsi pelaavat yhdessä, aikuinen monesti antaa lapsen voittaa. Onko se viisasta, kasvatustieteen yliopistonlehtori Jaakko Hilppö?
— On. Hyvin yleisesti aikuisen ja lapsen välillä on selvä taitoero. Tehtävänämme on tarjota lapsille turvallisia kokemuksia. Jos aikuinen aina voittaisi, se ei olisi lapsen kannalta kovin motivoivaa.
Entä jos lapsi huomaa, ettei aikuinen pelaa tosissaan?
— Lapset saattavat huomata sen silloinkin, kun luulemme etteivät he huomaa. Lapset myös usein sanoittavat ärtymyksensä asiasta. Jotta lapsi pysyy kiinnittyneenä yhteiseen pelaamiseen, voi olla hyvä, että aikuinenkin välillä voittaa. Lapselle voi näin myös opettaa erilaisia pelistrategioita.
Tarvitseeko lapsia alkaa jossakin vaiheessa enemmän kasvattaa pettymisen käsittelyyn pelissä?
— Ei minusta, sillä pettymyksen kokemuksia tulee vastaan tekemättäkin. Pettymysten sietäminen ja niiden käsittely yhdessä on toki tärkeää, mutta tärkeämpää on nauttia yhdessä pelaamisesta.
Mikä olisi kasvatuksellisesti kivoin keino opettaa lasta nauttimaan hauskoista peleistä ja niiden vaatimista uusista taidoista?
— Pitäisin keskeisenä keinona yhdessä tekemistä niin, että tekeminen on nautinnollista myös aikuisesta. Se tukee lapsenkin kiinnittymistä pelaamiseen, mutta ennen kaikkea ihmissuhteeseen. Myös sinnikkyys, halu yrittää uudelleen, jos ei heti onnistu, kehittyy sellaisessa asetelmassa hyvin.
Miksi toiset ihmiset nauttivat pelaamisesta enemmän kuin toiset?
— Lapsuudenkokemuksilla sekä lapsen omalla orientaatiolla pelaamiseen on varmasti osuutensa. Pelaaminen ei innosta, jos pelaaminen on ollut aina kurjaa eikä ole koskaan saanut voittaa. Tai jos shakkia on pelattu vain siksi, että isä on halunnut.
— Lisäksi pelaamisen yhteiskunnallinen asema saattaa vaikuttaa ajatteluun. Joissain yhteiskunnissa esimerkiksi koripallon tai jalkapallon pelaaminen voi tarjota keinon päästä pois köyhyydestä. Sen takia siihen panostetaan.
Voiko aikuisena innostua peleistä, jos ei ole aiemmin pitänyt niistä?
— Hyvin voi. Aikuiset oppivat siinä missä lapsetkin. Hyvä esimerkki on se, miten aikuiset ovat viime aikoina innostuneet Pokémon GO:n tai videopelien pelaamisesta omien lastensa kautta ja heidän kanssaan.
Yliopisto-lehti on Helsingin yliopiston tiedeaikakauslehti, joka on sitoutunut Journalistin ohjeisiin.