Mitä minusta tulee isona? – Suunnittele elämäsi design thinking -työkalujen avulla

Valmistumisen jälkeen maailma on avoinna ja mahdollisuuksia on paljon. Mistä tiedän, mikä minusta tulee isona? Minkälaista työtä haluaisin tehdä? Minkälaista elämää haluaisin elää?

Tällaisia kysymyksiä pyörii monen yliopistosta valmistuneen mielessä. Jotta valmistuvien olisi helpompi löytää näihin kysymyksiin vastauksia, loimme Helsingin yliopiston alumneille Think Forward -työpajasarjan, jossa muotoilu- ja design thinking -ajattelua sovelletaan kokonaisvaltaisesti elämän eri osa-alueiden suunnitteluun.

Think Forward -kurssin on suunnattu alumneille, jotka ovat valmistuneet maisteriksi alle viisi vuotta sitten. Kurssin työpajojen inspiraationa ja taustamateriaalina käytetään Bill Burnettin ja Dave Evansin Designing your life -konseptia. Työpajoissa tutustutaan design thinking -työkaluihin, kuten ongelmien uudelleenmuotoiluun, miellekarttoihin ja kokeilujen tekemiseen. Kurssin tarkoituksena onkin tarjota konkreettisia työkaluja kysymysten pohtimiseen.

Työpajojen avulla alumnit oppivat kysymään itseltään mielekkäämpiä kysymyksiä ja suunnittelemaan elämää kokonaisvaltaisesti. Kurssin tarkoitus ei ole keskittyä pelkästään työelämään ja uraan vaan myös muihin elämän osa-alueisiin, jotta alumnit voivat pohtia laajemmasta näkökulmasta sitä, minkälaista elämää he haluaisivat elää.

Alumneilta alumneille

Alumniyhteisö tukee opiskelijoita ja vastavalmistuneita yliopistosta urapolulle siirtymisessä. Juuri tähän myös Think Forward -kurssi pyrkii. Kurssilla hiljattain valmistuneet alumnit tapaavat sekä jakavat kokemuksia samassa elämäntilanteessa olevien ihmisten kanssa.

Lisäksi osallistujat pääsivät inspiroitumaan jo pidempään työelämässä vaikuttaneiden alumnien uratarinoista.  Inspiraatiopuhujina on nähty mm. yliopiston alumnit filosofi Lauri Järvilehto, toimialajohtaja Tommi Laitio, päätoimittaja Koko Hubara ja kansanedustaja Pilvi Torsti.

Kirkkaampi tulevaisuus

Think Forward -kursseja on järjestetty kaksi kertaa ja kurssit ovat saaneet kaikilta osallistujilta paljon kiitosta. Yksi kurssin onnistumisista oli omien haaveiden ja päämäärien selkiyttäminen, kertoo alumni Jarmo Heikkilä, joka osallistui ensimmäiselle kurssille.

– Minulla on paljon erilaisia haaveita, mutta se on ollut sellaista sekamelskaa enkä ole oikein tiennyt, mitä lopulta haluaisin. Mitä minä oikeasti haluan tehdä tulevaisuudessa? Kurssista oli minulle paljon hyötyä: sain apua elämäni ja tulevaisuuteni suunnitteluun, Heikkilä kertoo.

Design thinking -työkalujen lisäksi kurssista teki erityisen antoisan muiden samassa elämänvaiheessa olevien seura ja vertaistuki.

– Täällä on ollut aivan huippuporukka, jonka kanssa on ollut mukava olla, miettiä näitä asioita ja vaihtaa kokemuksia. Lisäksi huomasin, kun juttelin muiden kanssa näiden harjoitustehtävien tiimoilta ja jouduin sanomaan ajatuksia ääneen, niitä on silloin vaikeampi perua. Niistä tulee todellisempia. Itseään on helpompi pettää ja unohtaa juttuja.

Jarmo suositteleekin mielellään kurssia kaikille.

– Jos vaan suinkin on mahdollisuus osallistua ThinkForward -kurssille, niin ilman muuta se kannattaa. Ohjelma on ollut mielenkiintoinen ja tästä sai irti todella paljon. Se neljä iltaa oli pieni satsaus verrattuna siihen, mitä voi saada. Kurssi selkeytti selvästi sitä, että mitä haluan tulevaisuudessa tehdä. Kurssi antoi myös välineitä, joilla pystyn päivittämään suunnitelmiani tulevaisuudessakin.

Seuraava Think Forward järjestetään keväällä 2020. Hakuaika on 3.-23.2.2020. Lue lisää Think Forwardista ja hae mukaan!

Think Forward

Think Forward -työpajoissa vastavalmistuneet alumnit muotoilevat itselleen merkityksellistä tulevaisuutta. Opit, kuinka design thinking -ajattelua sovelletaan kokonaisvaltaisesti elämän eri osa-alueiden suunnitteluun. Lisäksi pääset tutustumaan muihin uransa alkuvaiheessa oleviin alumneihin ja kuulet, millaisia polkuja inspiroivat puhujamme ovat elämässään löytäneet.

Tule mukaan ja löydä itsellesi paras suunta kohti merkityksellistä ja onnellista elämää!

Lue lisää Think Forward -kurssista ja hae mukaan