Helsingin yliopisto haluaa kiinnittää kansainväliset opiskelijat paremmin yhteisöön 

Yliopisto kehittää aine- ja tiedekuntajärjestöjen kanssa toimintamalleja, jotka tarjoavat kaikille opiskelijoille yhdenvertaisen mahdollisuuden osallistua yhteisön toimintaan. 

Helsingin yliopisto haluaa olla vuonna 2030 paras paikka opiskella, opettaa, tutkia ja työskennellä. Keväällä 2023 käynnistetyn Lisää löylyä kv-toimintaan -projektin tavoitteena on tunnistaa aine- ja tiedekuntajärjestöjen, kansainvälisten opiskelijoiden, Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan ja yliopiston yhteistyönä keskeisiä pullonkauloja kansainvälisten opiskelijoiden yhteisöön integroitumisessa. Tunnistettuihin haasteisiin laaditaan yhdessä nopeasti käytäntöön vietäviä ratkaisuja. 

– Ulkomailta tulevat opiskelijat eivät usein tunne ketään koko kaupungissa, kun he saapuvat tänne. Jotteivät he jäisi yksin ja ilman vertaistukea, on todella tärkeää, että he saavat paitsi yliopiston opetusta, myös hyvän sosiaalisen elämän – ystäviä joiden kanssa voi jakaa iloja, murheita ja onnistumisen elämyksiä, sanoo Helsingin yliopiston vararehtori Kai Nordlund

Toukokuussa pidetyissä ensimmäisissä työpajoissa syvennyttiin aine- ja tiedekuntajärjestöjen toiminnan kansainvälistämisen haasteisiin, mahdollisuuksiin ja keinoihin. 

– Työpajassa tuli fiilis, että pystymme konkreettisesti parantamaan kansainvälisten opiskelijoiden mukanaoloa ja asemaa ainejärjestöjemme ja koko yliopiston toiminnassa, sanoo kansainvälisyysvastaava Lucas Yoni maantieteiden opiskelijoiden ainejärjestö MaO:sta. 

– On suuri kunnia ja etuoikeus, että opiskelijat ympäri maailmaa tulevat Suomeen opiskelemaan. Korkealaatuisen opetuksen lisäksi meillä Helsingin yliopistossa on tarjota maailmanlaajuisesti ainutlaatuista ja aktiivista opiskelijaelämää. Ainejärjestön aktiiveina meidän vastuullamme on panostaa sekä paikallisten että kansainvälisten opiskelijoiden osallistamiseen toimintaamme, Yoni toteaa.  

Aine- ja tiedekuntien toiminnan kansainvälistymisen tukeminen on tärkeää myös paikallisten opiskelijoiden kannalta. 

–  Oli hyödyllistä kuulla muiden ainejärjestöjen kokemuksia kansainvälisestä toiminnasta ja tavoista, liikuntavastaava Kristian Ostanin kansantaloustieteen opiskelijoiden ainejärjestö KTTO:sta sanoo. 

– Kansainvälistymisen myötä opiskelijajärjestöjen jäsenet pääsevät laajentamaan kulttuurienvälistä ymmärrystään ja viestintää sekä sopeutumiskykyä. Ne kaikki ovat hyödyllisiä taitoja niin opiskelija- kuin työelämässä. 

Helsingin yliopiston strategiaa tukeva Lisää löylyä kv-toimintaan -projekti on osa yliopiston Talent Boost -toimintaa, jossa pyritään edesauttamaan kansainvälisten opiskelijoiden asettautumista ja integroitumista Suomeen. Pilottivaiheessa aine- ja tiedekuntajärjestöistä mukana ovat Kannunvalajat, KTTO, Limes,  MaO, Matlu, MMYL, MYY, Peduca ja YFK. Projektin ulkoisena kumppanina toimii Männikkömetsä Oy. Syksyllä 2023 työpajoihin kutsutaan kansainvälisiä opiskelijoita jalostamaan opiskelijajärjestöjen inklusiivisuutta vahvistavia toimintatapoja ja tapahtumakonsepteja.