Yliopiston entinen rehtori Jari Niemelä on kuollut
Yliopiston entinen rehtori, professori Jari Niemelä on kuollut. Hän menehtyi pitkäaikaiseen sairauteen 64 vuoden iässä 5.7.2022.

Kaupunkiekologian professori Jari Niemelä toimi Helsingin yliopiston rehtorina vuosina 2018–2022 ja jäi eläkkeelle loppukeväällä.

Rehtori Jari Niemelä oli vahva yhteisöllisyyden rakentaja ja hyvinvoinnin edistäjä yliopistossa sekä aktiivinen yhteiskunnallinen vaikuttaja. Hänen johdollaan yliopiston arvot päivitettiin, strategia uusittiin ja luotiin visio 2030 Tieteen voimalla – maailman parhaaksi. Yliopiston strategiassa näkyvät hänelle tärkeät asiat, kuten vastuullisuus, kestävä kehitys, luonnon monimuotoisuus ja ilmastonmuutos. Näin Jari Niemelän työ ja kädenjälki säilyvät yliopistossa pitkälle tulevaisuuteen.

Rehtorikaudellaan Jari Niemelä oli ajoittain sairauslomalla. Hän kertoi tilanteestaan avoimesti ja oli optimistina toiveikas toipumisestaan. Hän säilytti tutkijan uteliaisuuden sekä työ- ja elämänhalunsa vahvana loppuun asti. Hän muun muassa osallistui lokakuussa ilmestyvän Kestävyyden avaimet -tietokirjan kirjoittamiseen.

Jari Niemelän poismeno koskettaa vahvasti Helsingin yliopiston henkilöstöä ja opiskelijoita, sillä hän oli pidetty ja arvostettu kollega, opettaja, tutkija ja rehtori.

Yliopisto suruliputtaa tänään Viikin ja keskustan kampuksilla kunnioittaakseen hänen muistoaan ja ottaa osaa omaisten suruun. 

Jari Niemelän muistokirjoitus julkaistaan yliopiston verkkosivuilla tuonnempana.