Vuoden Kristiina 2016 -palkinnon sai Maryan Abdulkarim

Maryan Abdulkarim on tuonut uudella tavalla esille sukupuoleen ja etniseen taustaan liittyviä tasa-arvo- ja ihmisoikeuskysymyksiä.

Helsingin yliopiston sukupuolentutkimuksen oppiaine on valinnut Vuoden Kristiina 2016-palkinnon saajaksi toimittaja, kansalaisaktivisti Maryan Abdulkarimin. Abdulkarim on tuonut väsymättömästi ja tuoreella tavalla esille sukupuoleen ja etniseen taustaan liittyviä tasa-arvo- ja ihmisoikeuskysymyksiä. Hän kutsuu itseään mustaksi feministiksi tai hijab-aktivistiksi ja on nostanut esille sukupuoleen, uskontoon ja ihonväriin liittyviä intersektioita.

 

Abdulkarim on vapaa kirjoittaja, radiotoimittaja ja kansalaisjärjestötoimija, joka on toiminut Väestöliiton monikulttuurisuusasiantuntijana ja Naisasialiitto Unionin varapuheenjohtajana sekä ollut perustamassa Antirasismi X-verkostoa. Abdulkarimin mukaan rasismiin on vaikea puuttua niin kauan kuin tekijät eivät itse ymmärrä toimivansa rasistisesti. Hän onkin aktiivinen keskustelija, joka peräänkuuluttaa rodullistettujen ihmisten oikeutta muokata kieltä omiin tarpeisiinsa. Abdulkarimin normikritiikki ja musta feminismi tuo suomalaiseen yhteiskuntaan juuri tänä aikana tarpeellista ymmärrystä myös islamin ja sukupuolen suhteesta.

 

Vuoden Kristiina -palkinto kantaa sukupuolentutkimuksen oppiaineen edeltäjän Kristiina-instituutin nimeä, ja se myönnetään vuosittain sukupuolentutkimuksen tunnetuksi tekemisestä ja sukupuolen perusteella tapahtuvan syrjinnän ja eriarvoisuuden vähentämiseksi tehdystä työstä. Palkinto on myönnetty vuodesta 2001 lähtien. Palkintolautakuntaan kuuluivat vuonna 2016 Tuija Pulkkinen, Elina Oinas, Sirpa Lappalainen, Hanna Kauppinen, Anni Rintala ja Aino-Maija Hiltunen.