Helsingin yliopisto 103:s kansainvälisessä yliopistovertailussa

Helsingin yliopisto on tuoreessa Times Higher Education World University Rankings (THE)  -yliopistovertailussa sijalla 103. Suomalaisyliopistoista jo seitsemän on päässyt maailman 400 parhaan joukkoon.

Helsingin yliopisto on nyt THE-yliopistovertailussa 103:s, kun sijoitus viime vuonna oli sadas. Helsingin yliopisto on ainoa suomalaisyliopisto maailman 200 parhaan yliopiston joukossa. Suomalaisyliopistoista jo seitsemän on tässä vertailussa noussut maailman 400 parhaan joukkoon: Aalto-yliopisto sijoittuu luokkaan 251–275 ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto luokkaan 276–300. Jyväskylän ja Tampereen yliopistot ovat 350 joukossa. Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto yltävät sijoille 351–400. Ainoastaan 200 parhaalle yliopistolle lasketaan tarkka sijoitus vertailussa.

THE-yliopistovertailun listan kärkipäässä ovat englanninkielisen maailman yliopistot: California Institute of Technology, Harvard ja Oxford. Paras ei-englanninkielisessä maassa sijaitseva yliopisto oli sveitsiläinen ETH Zürich sijalla 13.

Vuosittaiset muutokset ovat yleensä pieniä, mutta aasialaisyliopistojen vahva nousu näkyy nyt selvästi. Kuusi aasialaisyliopistoa on päässyt 50 parhaan yliopiston joukkoon.

Osa opiskelijoista seuraa vertailuja

Helsingin yliopiston hakijapalveluiden palvelupäällikön Rebekka Nylundin mukaan osa kansainvälisistä opiskelijoista tarkastelee yliopistovertailuja ennen kuin hakeutuu opiskelemaan Helsinkiin. Aiheesta ei kuitenkaan ole tehty selvitystä.

– Hakijat harvoin kysyvät asiaa suoraan. Tosin he ovat saattaneet ottaa asiasta selvää ennen kuin he edes ovat yhteydessä meihin.

– Koulutuksen laatu ja yliopiston arvostus ovat varmasti yksi merkittävä seikka opiskelupaikan valinnassa, mutta vielä tärkeämpää on, että koulutusohjelma on kiinnostava, Nylund huomauttaa.

Myös vanhempien, ystävien, opinto-ohjaajien ja opettajien vaikutus on suuri.  

Joissain maissa yliopiston ranking-sijoitus vaikuttaa siihen, saako opiskelija kotimaastaan opintolainaa tai voidaanko opinnot ylipäätään hyväksyä. Helsingin yliopisto on esimerkiksi ainoa suomalaisyliopisto, joka on kaikissa ylipistovertailuissa niin korkealla, että Venäjällä opinnot hyväksytään suoraan.

Times Higher Education World University Rankings 2014-2015

Lisää aiheesta: "Helsingin yliopisto petrasi taas QS-yliopistovertailussa" (17.9.2014)

Lisää aiheesta: "Helsingin yliopisto 73. Shanghain yliopistovertailussa" (15.8.2014)