Uniapneapanta tarjoaa helpotusta koirien unenaikaisten hengityshäiriöiden diagnosointiin

Helsingin yliopistossa tehdyssä väitöstutkimuksessa selvitettiin koirien uniapnean diagnosointimahdollisuuksia, sille altistavia riskitekijöitä ja mahdollisia oireita.

Riittävä, laadukas uni on koiran hyvinvoinnille tärkeää. Unenaikaisten hengityshäiriöiden aikana ilmavirtaus ei kulje normaalisti eikä elimistö saa riittävästi happea.

Helsingin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että brakykefaalisilla, eli lyhytkuonoisilla ja -kalloisilla koirilla on enemmän uniapneaa kuin pitkäkuonoisilla koirilla, ja ne myös kuorsaavat pitkäkuonoisia koiria enemmän. Uniapnea ei kuitenkaan ole pelkästään lyttykuonoisten koirien ongelma, vaan sitä todettiin tutkimuksessa myös pitkäkuonoisilla koirilla. Lyttykuonoisuuden lisäksi uniapnealle altistavat ylipaino ja brakykefaalisuuteen liittyvän hengitystieoireyhtymän kohtalaiset tai vakavat oireet.

Tutkimuksessa selvisi, että kotona käytettävän uniapneapannan avulla voidaan luotettavasti ja helposti todeta koiran uniapnea. Koiran kaulaan laitettava laite mittaa hengitystä unen aikana, ja sitä käytettiin tutkimuksessa yhden yön ajan. Aiemmin koirien uniapneaa on voitu tutkia vain laboratoriossa. Tutkimuksessa käytetty panta ei ole vielä yleisessä käytössä.

– Omistajan havaitsemien oireiden perusteella uniapneaa voidaan epäillä jo ennen pantatutkimuksen tekemistä. Unenaikaisiin hengityshäiriöihin mahdollisesti viittaavia oireita ovat epätyypillisissä asennoissa nukkuminen, unenaikaiset hengityskatkokset ja öinen levottomuus. Pelkkä kuorsaus ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että koiralla on uniapnea, kertoo eläinlääketieteen lisensiaatti Iida Niinikoski.

Tutkimuksessa kävi lisäksi ilmi, että englanninbulldogeilla esiintyy matala-asteista elimistön tulehdustilaa, joka muistuttaa ihmisten uniapneassa havaittavaa vastaavaa tilaa. Ihmisillä tällainen lieväkin tulehdustila lisää riskiä sairastua muun muassa sydän- ja verisuonisairauksiin. 

Niinikosken mukaan koiran uniapnean havaitseminen on tärkeää, sillä se aiheuttaa toistuvia heräämisiä ja unen pirstaloitumista, mikä heikentää unen laatua. Tiedetään myös, että ihmisillä hoitamattomaan vakava-asteiseen uniapneaan liittyy merkittäviä terveysriskejä, kuten ennenaikaista kuolleisuutta.

– Eläinlääkäriin kannattaa olla yhteydessä, jos epäilee koirallaan uniapneaa. Oireita voidaan yrittää hoitaa erilaisin leikkauksellisin ja lääkkeellisin keinoin. Koska ylipaino altistaa unenaikaisille hengityshäiriöille kaikilla koirilla, on lihomisen välttäminen tärkeää. On tärkeää huomata, että jalostamalla lyttykuonoisista koirista pitkäkuonoisempia voitaisiin vähentää tämän vakavan ongelman esiintymistä, sanoo Niinikoski. 

 

ELL Iida Niinikoski väitteli 15.6.2024 Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta Sleep-disordered breathing and inflammatory response in dogs. Vastaväittäjänä oli BSc (Hons) PhD PGCert (VetEd) FHEA Rowena Packer, Royal Veterinary College, University of London, ja kustoksena Minna M. Rajamäki.

Väitöskirja on julkaistu sarjassa Dissertationes Universitatis Helsingiensis.

 

Yhteystiedot:

Eläinlääketieteen lisensiaatti Iida Niinikoski
iida-maria.niinikoski@helsinki.fi
040 460 6076