Käärijä, Nysväri vai Ransunraitti? Vuoden nimi 2023 valitaan seitsemän finalistin joukosta

Nimistöntutkimuksen asiantuntijat ovat valinneet Vuoden nimi 2023 -finaaliin seitsemän ehdokasta. Voittaja valitaan Nimistöntutkimuksen päivillä 10. marraskuuta.

Espoon kaupunginteatteri, Hukkasiini, Käärijä, Mosaiikki, Nysväri, Ransunraitti ja Uvja. Nämä ovat Vuoden nimi 2023 -finaaliin valitut nimet. Perustelut on julkaistu Nimistöntutkimuksen päivien verkkosivuilla.

Vuoden nimi 2023 valitaan finalistien joukosta Nimistöntutkimuksen päivillä järjestettävässä äänestyksessä. Palkinnon voittaja julkistetaan tapahtumassa perjantaina 10.11. klo 14.45. Helsingin yliopisto julkaisee valinnasta tiedotteen verkkosivuillaan.

Vuoden nimi on tunnustuspalkinto, joka myönnetään kuluneen vuoden aikana esillä olleelle hyvälle nimelle.

Palkinnolla halutaan nostaa esille onnistuneita nimivalintoja ja kiinnittää huomiota nimenannon merkitykseen yhteiskunnassa. Palkinnon saaja voi edustaa mitä tahansa erisnimikategoriaa, kuten paikan-, henkilön-, yritys- tai tuotenimiä.

Palkinto jaetaan nyt seitsemättä kertaa. Vuoden nimeksi on valittu vuonna 2017 Tampereen yliopisto, vuonna 2018 Helsingi Sõnumid, Maaelu tulevik ja Pealinnaleht, vuonna 2019 Liisankatu, vuonna 2020 Tikkurilan kirkko, vuonna 2021 Koronavilkku ja vuonna 2022 Eläinsairaala Savon Murre.

Nimistöntutkimuksen päivillä kuullaan alan uusimmasta tutkimuksesta

Nimistöntutkimuksen päivät on vuosittain Helsingin yliopistolla järjestettävä tieteellinen tapahtuma, jossa kuullaan esitelmiä erisnimiin kohdistuvista tutkimuksista. Tapahtuma järjestetään nyt 26. kerran.

Tämänvuotisen tapahtuman esitelmissä kerrotaan muun muassa nimipäiväkalenterin uudistamisesta, hautausmaiden kielimaisemasta, Helsingin nimistönsuunnittelun historiasta sekä jonnet ei muista -fraasista. Ohjelma kokonaisuudessaan on nähtävissä tapahtuman verkkosivuilla.

Lisätietoja

Filosofian tohtori, tutkija Lasse Hämäläinen
040 7428373
lasse.j.hamalainen@helsinki.fi

Filosofian tohtori, dosentti Taarna Valtonen
taarna.valtonen@helsinki.fi