Vanhat rakenteet on tuhottava - kestävyystieteen suurtapahtuma Sustainability Science Days korostaa radikaalien muutosten tarvetta

Saako talouskasvuun oikeasti kajota? Entä yksilön ostoksiin, syömiseen tai liikkumiseen? Millaiselta hyvä elämä näyttää kestävässä tulevaisuudessa?

Suomen suurin kestävyystieteen tapahtuma Sustainability Science Days järjestetään 18.-19. toukokuuta 2021. Konferenssin teemaksi on valittu tuho ja luovuus, koska kestävyyshaasteita ei ratkaista ilman radikaaleja muutoksia ihmisen toiminnassa ja yhteiskunnan rakenteissa. Konferenssi järjestetään kokonaan etäyhteydellä, ja sitä voi seurata suorien Zoom-videokokousten kautta. Osallistuminen on maksutonta ja mukaan voi ilmoittautua 13. toukokuuta asti.

Konferenssi keskittyy erityisesti YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin 9 (kestävä teollisuus, innovaatiot ja infrastruktuurit) ja 11 (kestävät kaupungit ja yhteisöt).

– Vaikka kestävän kehityksen tavoitteet ovat kaikki ajankohtaisia ja toisiinsa kytkeytyviä, halusimme nostaa nämä kaksi keskiöön. Kestävän kaupunkikehityksen näkökulmasta tarvitaan oikeudenmukaista siirtymää ja tässä myös erilaisten yhteisöjen rooli korostuu. Kestävyysmurros vaatii myös tuekseen innovatiivisia ratkaisuja ja kokeiluja, sanoo Helsingin yliopiston kestävyystieteen instituutin johtaja, professori Anne Toppinen.

– Teeman avulla haluamme myös korostaa radikaalien muutosten välttämättömyyttä kestävyysongelmien ratkaisemiseksi. Nykyisen systeemin hienosäätö ei enää riitä, vaan vanhoja rakenteita on tuhottava, jotta voimme tehdä tilaa uusille ratkaisuille. Tähän työhön tarvitaan yhteiskunnan kaikkia toimijoita, sanoo konferenssin toinen akateeminen johtaja, professori Minna Halme Aalto-yliopistosta.

Puhujina maailman huiput

Yksi keynote-puhujista on Chicagon yliopiston ekologian ja evoluution professori Luis M. Bettencourt, joka käsittelee esityksessään sitä, miten kaupungit voivat näyttää tietä kestävän kehityksen muutoksessa. Session avaa Helsingin yliopiston rehtori Jari Niemelä. Paneelikeskustelussa ovat mukana myös sekä Helsingin että Espoon kaupungin edustajat Alpo Tani ja Ville Taajamaa.

Kestävän liiketalouden professori Nancy Bocken Maastrichtin yliopistosta puhuu siitä, miten kiertotaloutta voidaan edistää kestävillä liiketoimintamalleilla ja innovaatioilla. Session muut keynote-puheet pitävät Dresdenin teknillisen yliopiston professori Marc Wolfram, Helsingin yliopiston kestävyystieteen instituutin johtaja, professori Anne Toppinen ja professori Minna Halme.

Keynote-sessioiden lisäksi ohjelmassa on 12 erilaista sessiota, joissa käsitellään muun muassa kiertotalouden teemoja, alkuperäiskansojen oikeuksia ja oikeudenmukaista kestävyysmurrosta, ekohyvinvointivaltion mahdollisuuksia, puurakentamista, tuotannon ja kulutuksen uudelleenjärjestämistä sekä yksityisen kulutuksen muutosta, kuten yksityisautoilun ja lihan syömisen vähentämistä.

Tutustu Sustainability Science Days -tapahtuman ohjelmaan tapahtuman verkkosivuilla

Ilmoittaudu tapahtumaan 

Konferenssin järjestävät Helsingin yliopiston kestävyystieteen instituutti HELSUS ja Aalto-yliopisto.

Median edustajat ovat tervetulleita tapahtumaan. Osallistumislinkit eri sessioihin saat ilmoittautumalla. Ilmoittautuminen päättyy 13.5. Jos haluat haastatella jotakuta tapahtuman puhujista ja tarvitset apua haastattelun järjestämiseen, tai tarvitset lisätietoja, ole yhteydessä.

Lisätietoa tapahtumasta:

Aalto-yliopisto

Paula Schönach, paula.schonach@aalto.fi, puh. 050 505 8727

Meri Löyttyniemi, meri.loyttyniemi@aalto.fi, puh. 050 313 7549

Helsingin yliopisto

Eeva-Lotta Apajalahti, eeva-lotta.apajalahti@helsinki.fi, puh. 050 470 6762