Ympäristö nyt -sarjan tapahtumissa ovat äänessä ilmaston- ja ympäristönmuutoksen huippuasiantuntijat Helsingin yliopistosta ja muualta. Tervetuloa kuulemaan, mitä viimeisin tutkimus kertoo ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjunnasta!
Sarjan tapahtumat ovat kaikille avoimia, ja niitä voi seurata sekä Tiedekulmassa paikan päällä (Yliopistonkatu 4, Helsinki) että striimin välityksellä Tiedekulman verkkosivuilla. Kaikista tapahtumista julkaistaan jälkikäteen videotallenteet Tiedekulman Youtube-kanavalla ja keskusteluista podcastit yleisimmissä podcast-sovelluksissa.
Ympäristö nyt – kuusi tapahtumaa ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjunnasta
Akkuja, mutta millä hinnalla? 23.10. klo 17–18.30
Akuissa käytettävien mineraalien kysyntä kasvaa, mutta kaivokset ja tehtaat aiheuttavat ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia eri puolilla maailmaa. Helsingin yliopiston ja Long Playn keskustelussa pohditaan, miten siirrymme päästöttömään energiaan aiheuttamatta samalla lisää ongelmia.
Keskustelemassa ovat globaalin kehitystutkimuksen professori Markus Kröger ja yliopistonlehtori, geologi Henrik Kalliomäki Helsingin yliopistosta sekä VTT:n erikoistutkija Marja Vilkman. Keskustelun juontaa Long Playn ympäristötoimittaja Hanna Nikkanen.
Lisätietoja tapahtumasta, striimi ja tallenne.
Mitä metsille pitäisi tehdä? 25.10. klo 17–18.30
Millaista metsäpolitiikkaa Suomen kannattaisi tutkitun tiedon valossa tehdä? Mitkä toimet ovat oikeasti tehokkaita ja mitkä eivät? Tässä tapahtumassa päästetään eturivin tutkijat kertomaan, mitä tiedämme metsistä ja niiden roolista ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjunnassa.
Metsistä keskustelemassa ovat tutkimusjohtaja, Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen ja suometsätieteen professori Annamari Laurén Helsingin yliopistosta sekä tutkimusprofessori Raisa Mäkipää Luonnonvarakeskuksesta. Tapahtuman juontaa Alma Onali.
Lisätietoja tapahtumasta, striimi ja tallenne.
Mistä virtaa tulevaisuudessa? 30.10. klo 17–18.30
Milloin fuusioenergia on arkipäivää? Miksi kaikki puhuvat nyt vedystä? Onko hiilidioksidin talteenotto ratkaisu energiantuotannon päästöihin? Tule Tiedekulmaan kuuntelemaan Helsingin yliopiston tutkijoiden tietoiskuja tulevaisuuden päästöttömistä energiateknologioista!
Mukana Helsingin yliopiston huippuasiantuntijat:
-
Fysiikan professori Kai Nordlund: Fuusioenergian mahdollisuudet
-
Kemian professorit Timo Repo ja Ilkka Kilpeläinen: Miksi kaikki puhuvat vedystä?
-
Vanhempi yliopistonlehtori (kemia) Marianna Kemell: Aurinkoenergian tulevaisuus
-
Geofysiikan professori Ilmo Kukkonen: Geoterminen energia ja maalämpö Suomessa
-
Kemian professori Timo Repo: Hiilidioksidin talteenotolla päästöt nollaan?
Lisätietoja tapahtumasta, striimi ja tallenne.
Miten Suomen luonto voi? 31.10. klo 17–18.30
Luontokato etenee myös Suomessa. Moni tuttu eläin-, kasvi- ja sienilaji on vaarassa. Elinympäristöt pirstoutuvat, ja ilmaston lämpeneminen ajaa kotimaisia lajeja pohjoisemmaksi. Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen tutkijat kertovat, mitä tiedämme Suomen luonnon ja lajien tilasta juuri nyt.
Keskustelemassa ovat yli-intendentti Aleksi Lehikoinen, eläintieteen yksikön johtaja Pasi Sihvonen ja suojelusuunnittelija Tea von Bonsdorff Luonnontieteellisestä keskusmuseosta Luomuksesta. Keskustelun juontaa Mikko Jalo.
Lisätietoja tapahtumasta, striimi ja tallenne.
Lisää luontoa kaupunkiin? 1.11. klo 17–18.30
Tulevaisuuden kaupungin pitäisi sitoa hiiltä, torjua luontokatoa ja hillitä ilmastonmuutoksen vaikutuksia kuten tulvia ja helleaaltoja. Miten kaupunkien kehittämisessä sovitetaan yhteen vanhat käytännöt, asukkaiden tarpeet ja uusin tutkimustieto? Onko tulevaisuuden kaupunki nykyistä vihreämpi?
Kaupungeista ympäristökriisien aikakaudella keskustelevat kaupunkimeteorologian professori Leena Järvi ja kaupunkiympäristöpolitiikan professori Sirkku Juhola Helsingin yliopistosta sekä projektinjohtaja Susa Eräranta Helsingin kaupungilta. Tapahtuman juontaa Rosa Kettumäki.
Lisätietoja tapahtumasta, striimi ja tallenne.
Miten Suomi torjuu ympäristökriisejä? 8.11. klo 17–18.30
Tutkijat ja poliitikot pohtivat yhdessä ympäristökriisien torjunnan keinoja: Ovatko Suomen ilmastotoimet riittäviä? Pitäisikö kotitalouksien kulutusta ohjata nykyistä vahvemmin ympäristöystävällisempään suuntaan?
Keskustelemassa ovat apulaisprofessori Tuomas Ylä-Anttila, kestävän kulutuksen professori Eva Heiskanen ja ympäristöoikeuden professori Kai Kokko Helsingin yliopistosta sekä kansanedustajat Pauli Aalto-Setälä (kok.) ja Jenni Pitko (vihr.). Keskustelun juontaa Rosa Kettumäki.