Yliopiston kestävyys- ja vastuullisuuskulttuurin vahvistaminen vaikuttaa myös ympäröivään yhteiskuntaan

Helsingin yliopistolla toteutettiin vuonna 2024 ensimmäistä kertaa Kipinä-rahoitus, jolla tuettiin yliopistolaisia toteuttamaan kestävyysideoitaan. Hankkeissa yliopistolaisten arjessa havaitut tarpeet konkretisoituivat kestävyyttä ja vastuullisuutta edistäviksi teoiksi.

Kipinä-rahoituksen tavoitteena oli kannustaa yliopistoyhteisöä kehittämään kestävyyttä ja vastuullisuutta tukevaa kulttuuria ja lisätä tällaisten käytäntöjen näkyvyyttä yliopiston kampuksilla ja tutkimusasemilla. Rahoitus mahdollisti toteutuksen yhteensä 12 hankkeelle, joissa on mukana niin opiskelijoita, työntekijöitä kuin yliopiston alumnejakin.   

– Yliopistoyhteisö on hyvin sitoutunut kestävyys- ja vastuullisuustyöhön. Nyt toteutuneet hankkeet vaikuttavat yliopiston lisäksi ympäröivään yhteiskuntaan ja jäävät näkymään arjessa monin tavoin, kommentoi yliopiston kestävyys- ja vastuullisuusasioista vastaava vararehtori Anne Portaankorva.   

Kipinä-rahoituksella tuettiin erilaisia hankkeita laajasti kestävyyden ja vastuullisuuden näkökulmista. Ekologisen, sosiaalisen ja taloudellisen vastuullisuuden hankkeissa on teemoja aina luonnon monimuotoisuuden ja yhteisön hyvinvoinnin vahvistamisesta energiansäästöön ja kestävään ruokailuun. Useissa Kipinöissä tutkimusta päästiin soveltamaan konkreettisesti, kuten pedagogisten menetelmien kehittämisessä tai biohiilen hyödyntämisessä istutuksissa.  

Luonnon monimuotoisuuden ja sen kautta yhteisön hyvinvoinnin tukeminen innosti monia toteuttajia   

Yksi Kipinöistä toteutettiin Viikin kampuksella, jossa luonnon monimuotoisuutta korostava BioBlitz-tapahtuma kutsui paikalle yliopistoyhteisön jäseniä, koululaisia ja paikallisia asukkaita tutkimaan ja tallentamaan ympäröivän luonnon monimuotoisuutta. Näistä havainnoista luodaan opetustauluja kampuksen kävelyreitin varrelle, tuomaan tietoa ja muistuttamaan monimuotoisuuden merkityksestä.   

– BioBlitzissa näimme, kuinka yhteisö kokoontui ja innostui luonnon monimuotoisuuden dokumentoinnista. Aiemmin perustetut ja hoidetut luonnonvaraiset niityt tarjosivat vankan pohjan BioBlitzin havainnoille. Jatkossa kävijät voivat tutustua paikalliseen luonnon monimuotoisuuteen reitin varrelle asennettujen opasteiden avulla, jotka heijastavat sekä niittyjä että tapahtuman havaintoja, kertoo projektissa mukana ollut tutkija Anne Duplouy.   

Viikissä istutettiin myös metsäpuutarha ja järjestettiin interaktiivinen näyttely luontopohjaisista innovatiivisista rakennus- ja sisustusmateriaaleista sekä tutkittiin vetäytymistilojen luonnonmateriaalien vaikutusta esimerkiksi oppimiseen ja keholliseen olotilaan Nature Based Serenity -ratkaisujen Kipinässä.   

Kampusviljely ry perusti rahoituksella komposteja Viikin lisäksi myös Meilahden, Kumpulan ja Keskustan viljelypaikoille. Siltavuorenpenkereen asfalttialueelle rakennettiin lisäksi Kasvun tila, joka käsitti kasvihuoneen, kasvatuslaatikoita sekä kudonta- ja sanataidetta. Tämä tila mahdollistaa monitieteisen tiede- ja taideviljelmän ja osallistavan kestävyys- ja taidekasvatuksen paikan.   

Sosiaalista vastuuta kehitettiin eri näkökulmista  

Sosiaaliseen vastuuseen keskittyvissä hankkeissa Helsinki Planetary Health Hub rakensi edelleen terveysalan kestävyystoimijoiden yhteistyöverkostoa ja järjesti seminaarityöpajan kestävyystutkimuksesta ja -toiminnasta kiinnostuneille tahoille.    

Kipinällä rahoitettiin myös muun muassa animoitu video, jonka tavoitteena on tehdä globaalin etelän akateemisia kumppanuuksia koskevista suuntaviivoista helpommin lähestyttäviä ja ymmärrettäviä sekä helpottaa niiden sisällyttämistä opetukseen.  

Lisäksi Opiskelijalähtöiset toimintatavat osallisuuden ja työelämäpolun tukena yliopisto-opinnoissa -hankkeessa kehitettiin toimintatapoja, jotka parantavat vammaisten ja pitkäaikaissairaiden opiskelijoiden osallistumismahdollisuuksia.  

Muita rahoitettuja hankkeita 

  • Helsingin yliopiston kiinteistöpalvelut Oy toteutti animaatiovideon vetokaappien energiatehokkaasta käytöstä.  
  • Bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan tutkimusasemilla edistettiin koulutuksilla keittiötoimintojen vastuullistamista. 
  • Kestävämpiä ateriavalintoja tukeva Food Futures -sovellus suomennettiin.  


Lisätietoja ja yhteystiedot:  

Näin Helsingin yliopistolla voi osallistua kestävyyden edistämiseen