Juttu on julkaistu Yliopisto-lehdessä 9/2024.
Ilmaimurit keräävät näyteputkiin tuhansien eri sienten itiöt. Hyönteispyydyksiin kömpii ainakin miljoonan lajin edustajia, suurin osa niistä tieteelle tuntemattomia. Lintujen laulua on tallennettu sadan vuoden edestä, ja riistakamerat taltioivat nisäkkäiden liikkeet.
Menossa on suuri elonkirjon kartoitus eri puolilla maailmaa. Näytteet otetaan joka kohteessa sekä urbaanilta että luonnontilaisemmalta alueelta. Tarkkailussa ovat nisäkkäät, linnut, niveljalkaiset ja sienet.
— Otamme ääni-, kuva- ja DNA-näytteitä, joiden avulla kartoitamme, mitä eliöitä paikoista löytyy, kertoo hankkeen johtaja, akatemiaprofessori Otso Ovaskainen.
Paikalliset yhteistyökumppanit käyvät tyhjentämässä näytekeräimet ja toimittavat saaliin tutkijoille. Kohteita on joka maanosassa.
Näytemassan analysointiin käytetään bioinformatiikkaa, tekoälyä ja tilastotiedettä. DNA-näytteistä tutkitaan genominpätkä, jonka avulla lajit voidaan erottaa toisistaan.
Lintujen lauluäänitteistä tekoäly tulkitsee, mitkä siivekkäät ovat äänessä missäkin.
— Yllätys oli, että urbaaneista paikoista on löytynyt runsaampi lintujen lajikirjo kuin luonnontilaisista verrokeista. Kaupunkipuistot ovat usein monimuotoisia, toisaalta luonnonalueilla viihtyvät tiettyihin ympäristöihin erikoistuneet lajit, Ovaskainen toteaa.
Tutkimusta varten kehitetystä tekoälyohjelmasta on iloa tavalliselle luonnonystävällekin, sillä se on pohjana suositussa Muuttolintujen kevät -sovelluksessa, jonka avulla voi tunnistaa lintuja niiden äänen perusteella. Sovelluksella on jo 250 000 käyttäjää.
Lintuharrastajien äänitykset tallentuvat sovellukseen ja auttavat myös tutkijoita. Kansalaistieteessä on silti rajansa:
— Muuttolintujen kevään perusteella voisi luulla, että lintuja on lähinnä kaupungeissa ja teiden varsilla, koska siellä lintuja tarkkailevat ihmiset liikkuvat.
Silti sovellus tuottaa hienoa aineistoa muun tutkimuksen tueksi, Ovaskainen arvioi.
Yliopisto-lehti on Helsingin yliopiston tiedeaikakauslehti, joka on sitoutunut Journalistin ohjeisiin.