Suomen Akatemia on valinnut kansallisten tutkimusinfrastruktuurien tiekartalle yhtensä 21 infrastruktuuria vuosiksi 2025–2028. Helsingin yliopiston asema tiekartalla on vahva: yliopisto on mukana 12:ssa ja koordinoi kansallisesti kahdeksaa näistä tutkimusinfrastruktuureista.
Tutkimusinfrastruktuureilla tarkoitetaan esimerkiksi laitteistoja, tietoverkkoja, aineistoja ja palveluita, jotka mahdollistavat tutkimuksen teon ja yhteistyön sekä vahvistavat innovaatiokapasiteettia.
Kansallisten tutkimusinfrastruktuurien tiekartan tavoite on varmistaa, että Suomen tutkimusympäristöt pysyvät kansainvälisesti kilpailukykyisinä ja vastaavat nykyisiin ja tuleviin haasteisiin.
Suomen Akatemia on varautunut rahoittamaan tutkimusinfrastruktuureja noin 127 miljoonalla eurolla vuosina 2025–2029.
Majakat ovat edelläkävijöitä
Tiekartalle valittujen 21 tutkimusinfrastruktuurin joukosta valittiin lisäksi kuusi niin sanottua majakkaa. Ne ovat edelläkävijöitä esimerkiksi palveluiden tarjoamisessa ja vaikuttavuudessa. Helsingin yliopisto on mukana neljässä majakassa.
Biokeskus Suomi on valtakunnallinen elämäntieteiden tutkimusinfrastruktuuri. Sen koordinoimat alustat tarjoavat teknologioita ja palveluita ympäristöön ja terveyteen liittyvien kysymysten selvittämiseen. Teknologiapalvelut ovat avoimia noin 17 000 akateemiselle, terveydenhuollon ja teollisuuden tutkijalle eri puolilla Suomea ja ulkomailla.
Common Language Resources and Technology Infrastructure palvelee humanistisia ja yhteiskuntatieteellisiä aloja esimerkiksi isojen kielimallien ja tekoälyn avulla.
Euro-BioImaging Finland: Research Infrastructure for Imaging Technologies in Biological and Biomedical Sciences (EB-Fi) koostuu Suomen johtavista, kansainvälisesti korkeatasoisiksi tunnustetuista bio- ja lääketieteellisen kuvantamisen keskuksista. EB-Fi tarjoaa kuvantamispalveluita akateemisille ja yrityskäyttäjille koko maailmassa.
Integrated Atmospheric and Earth System Science Research Infrastructure (INAR RI). INAR RI:n alaa ovat monitieteiset ympäristömittaukset, ja siihen kuuluu 30 mittausasemaa, tutkimusalustoja sekä tietoinfrastruktuuri. Palveluihin lukeutuvat esimerkiksi avoin pääsy pitkäaikaiseen mittausdataan, pääsy mittausasemille ja tutkimusalustoille sekä laitekehitys.
Kaikki kansallisen tiekartan tutkimusinfrastruktuurit, joissa Helsingin yliopisto on mukana:
Biocenter Finland (BF)
Common Language Resources and Technology Infrastructure (FIN-CLARIAH)
Cosmology Data Center Finland (CDC-FI)
Euro-BioImaging Finland: Research Infrastructure for Imaging Technologies in Biological and Biomedical Sciences (EB-Fi)
European Infrastructure of Screening Platforms for Chemical Biology EU-OS Finland (EU-OS FI)
European Organisation for Nuclear Research (CERN)
European Plate Observing System (EPOS-Finland)
Finnish Marine Research Infrastructure (FINMARI)
Integrated Atmospheric and Earth System Science Research Infrastructure (INAR RI)
Integrated Structural Biology Infrastructure Instruct-ERIC Centre Finland (Consortium FINStruct and Instruct FI)
Open Geospatial Information Infrastructure for Research (Geoportti)
The Finnish Infrastructure for Register-Based Research (FIRE)
Lue lisää Kansallisten tutkimusinfrastruktuurien tiekartasta Suomen Akatemian sivuilta.