Rakennettu ympäristö vastaa noin kolmasosasta globaaleista hiilipäästöistä, joten sen kestävyys on avainasemassa ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan uusi kestävän rakentamisen liiketoiminnan ja innovaatioiden työelämäprofessori Matti Kuronen uskoo, että tutkimuksen ja yritysmaailman tiiviimpi yhteistyö voi tuoda ratkaisuja tähän haasteeseen.
– Rooli on todella innostava. Haluan rakentaa yhteistyötä yritysten, tutkijoiden ja opiskelijoiden välille, jotta voimme tunnistaa yritysten tarpeita ja viedä yliopistossa syntyviä innovaatioita maailmalle, sanoo professuurinsa ohessa Lundén Architecture Companyn innovaatiojohtajana toimiva Kuronen.
Pitkään rakennetun ympäristön, erityisesti asuntorakentamisen ja -rakennuttamisen, parissa työskennellyttä Kurosta inspiroi erityisesti kestävien ratkaisujen löytäminen asumisen ja rakentamisen haasteisiin. Vaikka Suomessa alueet kehittyvät eri tahtiin ja asumisen tarpeet voivat eri puolilla Suomea näyttää hyvin erilaisilta, on kestävyys kaikkialla avainasemassa.
Tätä muutosta tukee myös maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan innovaatioekosysteemi Viikki Wood and Forest Innovation Hub, jonka avulla etsitään konkreettisia tutkimuspohjaisia ratkaisuja puutuote- ja metsäalan kestävyysmurrokseen sekä edistetään niiden käyttöönottoa.
– Tulemme järjestämään yhteisiä avoimen innovaation tilaisuuksia ja kannustamaan niin tutkijoita, opiskelijoita kuin yrityksiäkin tiiviimpään yhteistyöhön. Poikkitieteellisyydelle ja uusien yhteistyötapojen löytämiselle on selvästi kysyntää. Lisäksi haluamme tuoda innovaatiotoimintaa entistä vahvemmin myös opetukseen, Kuronen kertoo.
Työelämäprofesuurin sekä Viikki Wood and Forest Innovation Hubin toiminta on käynnistetty Helsingin kaupungin innovaatiorahaston rahoituksella, mutta rahoittajia ja yhteistyökumppaneita haetaan edelleen.