Vuonna 2023 metsäpatologian väitöskirjatutkija Wenzi Ren reissasi Islannissa ystävänsä, tekoäly- ja koneoppimisasiantuntija Shushu Liun kanssa. Kaksikko pohti, miten hauskaa olisi tehdä jotain yhdessä.
— Meillä syntyi idea tekoälyn ja molekyylitieteen yhdistämisestä taudinaiheuttajien havaitsemiseksi metsissä. Auto piti pysäyttää pientareelle, kun innostuimme, Ren kertoo.
Ajatuksena on siis puiden mikrobiomin analysointi taudinaiheuttajien etsimiseksi. Vastaavia sovelluksia on jo käytössä terveydenhuollossa, mutta idean soveltaminen metsänhoitoon oli uutta.
— Taudinaiheuttajien havaitseminen ajoissa auttaa reagoimaan nopeasti ja panostamaan ennaltaehkäisyyn. Se säästää niin luontoa kuin metsänomistajien varoja.
Kaksikko osallistui ideallaan Biosphere-yrityshautomoon jossa ideasta jalostui startup-yritys DP-Tec.
Maaliskuussa Ren väitteli havupuita vaivaavan juurikäävän mikrobiomista. Hän jatkaa tutkimusta metsäpatologian ryhmässä ja edistää samalla tutkimuksen hyödyntämistä yrittäjänä. Kaiken muun päälle Ren perusti kesällä maailman metsäopiskelijoiden järjestön IFSA:n Kiinan osaston.
— Tutkimus vaatii usein omassa rauhassa keskittymistä.Yrityksen kehittämistyössä taas täytyy olla koko ajan yhteydessä muihin. Näiden yhdistäminen ei aina ole helppoa.
Kun tutkijayhteisössä havaittiin Renin urakointi, kollegat kummastelivat, miten hän saa aikansa riittämään. Nukun vähemmän, Ren kuittasi vitsillä.
Todellisuudessa kyse on muustakin.
— Molemmat urat tähtäävät metsien hyvinvoinnin parantamiseen. Ryhmänohjaajani on myös joustava ja tukee minua, Ren kuvaa.
— Olen tottunut tekemään paljon töitä. Minulla ei myöskään ole perhettä, ainoastaan kissa.
Mutta entä se uni?
— Nukun ehkä vähän, mutta riittävästi. Minulla on ystävieni kanssa ryhmä, jossa selvitämme neuropsykologiaan liittyviä tapoja hyödyntää aivoja tehokkaasti. Näin saan unestakin enemmän irti.