Juurilla on häkellyttäviä kykyjä: maanalainen metsä viestii, puolustautuu, kilpailee, käy kauppaa, liittoutuu ja auttaa perillisiä

Jos älykkyys on sitä, että osaa reagoida järkevästi ympäristön muutoksiin ja edistää selviytymistään, niin kasvien juurilla on älyä, ekologi Johannes Enroth sanoo.

Artikkeli on julkaistu Yliopisto-lehdessä 7/2023.

Moni voikukan kitkijä on kironnut sitkaita juuria, joilla kasvi tarraa maahan. Se onkin juurten parhaiten tunnettu tehtävä: kiinnittää kasvi alustaansa.

Juuret tekevät paljon muutakin. Niiden avulla kasvit ottavat vettä ja ravinteita, säilövät yhteyttämistuotteitaan, viestivät, puolustautuvat, käyvät kauppaa ja auttavat jälkeläisiään.

Juuret ratkovat kaiken aikaa kasvin ongelmia, mutta voiko sanoa, että niissä olisi älyä?

— Jos älykkyys on sitä, että osaa reagoida ympäristön muutoksiin järkevällä tavalla ja edistää omaa selviytymistään, niin kyllä, vastaa kasvitieteilijä Johannes Enroth.

Kasvit ovat sopeutumiskykyisempiä kuin eläimet. Ne eivät pysty lähtemään, joten niillä on oltava muita keinoja selvitä. Kasvien älykkäitä toimia on alettu tutkia vasta tämän vuosituhannen aikana. Kouluissa kasveihin liittyvä opetus jää vähiin, Enroth suree.

— Jos ei ymmärrä kasveja, ei ymmärrä kuinka luonto toimii.

Onko kilpailijoita?

Kasvien soluissa on yleensä enemmän kromosomeja ja geenejä kuin eläimillä. Tietyt geenit aktivoituvat tilanteen mukaan. Siemenet pystyvät aistimaan, millaiseen maahan ja mihin olosuhteisiin ne ovat langenneet.

Eräässä tutkimuksessa istutettiin osa paprikan siemenistä yhteiseen astiaan ja osa yksittäin. Vierekkäin istutetut kasvattivat juuret ennen versoa, kun taas yksittäin istutetut panostivat ensin versoon.

— Aika scifi-hommaa: jotenkin paprikat aistivat, onko lähistöllä kilpailijoita, Enroth kertoo.

Juuret kasvavat nopeasti, ja maan alla on usein enemmän kuin pinnalta katsoen voisi arvata. Vuonna 1937 amerikkalainen kasvitieteilijä Howard J. Dittmer kasvatti neljän kuukauden ajan ruismätästä. Maanpinnalle kasvoi 80 kortta. Juuristossa sen sijaan oli yli 13 miljoonaa haaraa, joiden yhteenlaskettu pituus oli 622 kilometriä.

Juurten kärjet ovat herkkiä instrumentteja: ne pystyvät havaitsemaan, missä päin on vettä ja kasvamaan oikeaan suuntaan.

Kasvien internet

Maan alla kasvien juuriin kietoutuu sienirihmastojen ja bakteerien verkosto. Mykorritsa eli sienijuuri auttaa kasvia saamaan maasta moninkertaisesti enemmän vettä ja ravinteita kuin se ilman sientä saisi. Sienijuuri myös karkottaa tuholaisia ja taudinaiheuttajia.

Sieni puolestaan saa kasvilta palkkioksi yhteyttämistuotteita eli sokereita. Kasvien juuret pystyvät myös erittämillään aineilla edistämään sienirihmaston ja bakteerien hyvinvointia.

Ristiin rastiin polveilevat sienirihmastot yhdistävät maan alla eri kasvien juuret toisiinsa. Jotkut sienilajit kasvavat vain yhden kasvilajin juurissa, kuten männynherkkutatti. Toisille taas kelpaavat monet eri lajit. Kantarelli viihtyy sekä koivun, männyn että kuusen juurilla. Siten se voi välittää viestiliikennettä myös lajirajojen yli.

— Sienirihmasto on maanalainen internet. Kasvit pystyvät välittämään viestejä ja varoituksia vaikkapa uhkaavista toukista. Varoituksen saaneet naapurit alkavat erittää pahanmakuisia aineita, Enroth kertoo.

Puun testamentti

Viestejä kulkee myös juurista ja lehdistä haihtuvien yhdisteiden välityksellä. Kasvit viestittelevät toisilleen esimerkiksi kasvinsyöjistä, taudinaiheuttajista, kuivuudesta ja kylmyydestä.

— Kasvit suosivat omia lajitovereitaan ja lähettävät viestinsä etupäässä niille. Muut lajit kuitenkin osaavat salakuunnella kemiallisia viestejä ja hyötyvät varoituksista yhtä lailla, Enroth toteaa.

Varoitusten lisäksi kasvit ilmeisesti lähettävät juuristaan muunlaisiakin viestejä. Niiden merkitys on ihmisille vielä hämärän peitossa.

Sienirihmaston kautta siirtyy myös resursseja: hiiltä, hiilihydraatteja ja muita aineenvaihduntatuotteita. Puut lähettävät niitä etenkin jälkeläisilleen ja huonommilla paikoilla kasvaville lajitovereille.

Kun vanha puu kuolee, se testamenttaa jäämistönsä. Kuolevan puun juurissa ja niihin yhdistyvissä sienirihmastoissa kulkee hiilihydraatteja ja muita yhdisteitä sen jälkeläisille.

Lainat ja varkaat

Kanadalainen kasvitieteilijä Suzanne Simard havaitsi, että koivut ja kuuset lainaavat toisilleen hiiltä. Koivu on saamapuolella lehdettömänä aikana, mutta maksaa velkansa takaisin kevään tullen.

Kasvien joukossa on myös hyväksikäyttäjiä. Loiskasveilla on imujuuria, joilla ne varastavat ravintoa toisilta kasveilta. Suomukka imee sokeria suoraan pähkinäpensaan juuresta.

Kasvien toiminta on sekoitus yhteistyötä ja itsekkyyttä. Esimerkiksi koivut tunnetaan suuresta vedenkulutuksestaan. Pihakoivun alla eivät muut kasvit välttämättä kukoista. Koivu ei kuitenkaan kuivata ympäristöään piloille.

— Siinä on kysymys kauhun tasapainosta. Koivu ottaa sen minkä tarvitsee, mutta ei kuitenkaan niin paljon, että tuhoaisi ympäristönsä. Se tietää, mikä on tarpeeksi mutta ei liikaa, Enroth sanoo.

Se olisi hyvä elämänohje meille ihmisillekin.

Yliopisto-lehti on Helsingin yliopiston tiedeaikakauslehti, joka on sitoutunut Journalistin ohjeisiin.

Syvin juuri
Erään Kalaharin autiomaassa kasvavan Boscia albitrunca -puun juuri yltää 70 metriin. Suomessa tammien juuret voivat yltää kymmeneen metriin, mutta yli 90 prosenttia puunjuurista on enintään 60 sentin syvyydessä. Jos ympäristö on tarpeeksi kosteaa, juuret etenevät mieluummin sivusuunnassa.

Vanhin juuri
Ruotsissa kasvaa kuusi, jonka juuret ovat lähes 10 000 vuotta vanhoja. Kuusi on itänyt jääkauden loppuvaiheessa. Sillä on ollut vuosituhansien aikana useita runkoja. Kun ne ovat kaatuneet, juuresta on versonut aina uusi puu.

Suurin juuri
Yhdysvalloissa Utahissa kasvaa noin 43 hehtaarin suuruinen haapametsä, jonka 40 000 runkoa ovat kasvaneet kloonautumalla samasta juuristosta. Sen vanhimmat osat ovat tuhansia vuosia vanhoja. Metsää on kutsuttu maailman suurimmaksi organismiksi.

Sitojat
Juuret sitovat maaperää ja ehkäisevät siten eroosiota ja maanvyöryjä.

Vähän ravinteita
Puu ottaa tärkeimmän rakennusaineensa hiilen ilmasta. Puu voi kasvaa vaikka kiven päällä, jos alustassa on hieman mullaksi maatuvaa kariketta ja vettä kerääviä kuoppia.

Suhteellinen osuus
Keskimäärin noin kolmannes maailman kasvien biomassasta on maan alla. Kuivilla alueilla osuus voi olla puoletkin.

Paljon geenejä
Ihmisellä noin 20 000 geeniä, kuusella noin 29 000, jättipoppelilla noin 45 000 ja ruohovartisella palikkamailasella yli 40 000.

Veden nostajat
Suomen oloissa suuri lehtipuu voi vuorokaudessa imeä ja haihduttaa satoja litroja vettä, esimerkiksi koivu noin 500 litraa. Eräät trooppiset puut imevät ja haihduttavat jopa toista tuhatta litraa vuorokaudessa.

Maan muokkaajat
Juuret muokkaavat maaperää erittämillään orgaanisilla hapoilla, jotka irrottavat niiden käyttöön fosforia, typpeä ja hivenaineita. Juuret myös kuohkeuttavat maata työntyessään eteenpäin. Ne pystyvät halkaisemaan kiviäkin.

Maaperän puhdistajat
Juuret osallistuvat hajottamiseen yhdessä sienten ja bakteerien kanssa. Ne saattavat myös puhdistaa maaperää myrkyistä ja haitallisista aineista.

Typen sitojat
Leppien ja palkokasvien juurissa on nystyröitä, joissa elää typpeä sitovia bakteereja. Typpi jää maahan ja vähentää typpilannoituksen tarvetta.

Hiilen sitojat
Kasvi valmistaa yhteyttämistuotteita, joihin se sitoo ilmasta hiiltä. Kun kasvi varastoi ylimääräiset yhteyttämistuotteet juureensa tai antaa ne sienikumppanilleen, ne jäävät maahan. Juuret erittävät myös aminohappoja ja muita orgaanisia happoja, jotka sisältävät hiiltä.