Miltä kuulostaisi, jos pystyisimme hoitamaan paremmin kroonista kipua, rajaamaan tehokkaasti merillä tapahtuvia öljyvahinkoja tai parantamaan kasvisruoan makua mullistavalla sienijauheella? Muun muassa tällaisia innovaatioita on jo putkahtanut esiin Helsingin yliopiston yrityshautomoista.
Reilun kolmen vuoden aikana hautomoissa ja -esihautomoissa on hionut ideoitaan yli 432 tiimiä, ja markkinoille on ponnistanut yli 80 startupia. Puolet niistä on myös onnistunut keräämään rahoitusta – yhteensä noin 15 miljoonaa euroa.
– Tämä on erittäin hieno tulos. Olemme iloisia, että kaupungin kanssa käynnistämämme hautomotoiminta on päässyt hyvään vauhtiin, sanoo Helsingin yliopiston innovaatioista vastaava vararehtori Jouni Hirvonen.
Uusien startupien voima piilee siinä, että ne voivat jalostaa tutkimuksen ja koulutuksen hedelmiä koko maapallon hyödyksi. Ne luovat uusia työpaikkoja, houkuttelevat investointeja ja kaupallistavat ketterästi uusia teknologioita – ja voivat parantaa myös vaikkapa julkisia koulutus- ja terveyspalveluja.
Hautomoiden tunnettuus kasvaa kohisten
Uusi avaus yrittäjyystaitojen kehittämiseksi on noteerattu myös ulkomailla. Helsingin yliopiston hautomoiden johtaja Irina Blomqvist kertoo, että kansainvälisiä vieraita käy tutustumassa ohjelmiin ahkerasti.
– Olemme selkeästi kiinnostava toimija Euroopassa, Blomqvist toteaa.
Hautomoihin on myös riittänyt hakijoita monipuolisesti: niissä jalostavat ideoitaan niin opiskelijat, tutkijat kuin kokeneet sarjayrittäjät. Etenkin alussa hakemuksia tuli paljon yliopiston ulkopuolelta – esimerkiksi kansainvälisiltä osaajilta, jotka näkevät yrittäjyyden yhtenä mahdollisuutena työllistyä.
Hiljalleen myös talon oma väki on löytänyt mukaan. Yli puolella osallistujista on jo kytkös Helsingin yliopistoon, ja määrän voi odottaa kasvavan. Kun opiskelijoilta ja väitöskirjatutkijoilta kysyy, kuinka moni on jo kuullut Helsinki incubators -ohjelmista, suurin osa nostaa kätensä, Blomqvist kuvailee.
– Tunnettuutemme on kasvanut huomattavasti.
Ohjelmat kartuttavat yrittäjyystaitoja
Hautomoista on hakenut vauhtia uralleen myös kemian opiskelija Max Ahonen. Yrittäjyyden tuoma vapaus ja vaikutusmahdollisuudet olivat aina kiehtoneet Ahosta, mutta hän ei tiennyt miten pääsisi asiassa alkuun.
– Lähdin matalalla kynnyksellä ohjelmaan mukaan, hän kertoo.
Nyt Ahonen on tuoreen Dora Health -startupin perustaja. Yritys valmistaa laitteita koirien terveyden seurantaan ja aikoo lanseerata ensimmäiset tuotteensa vuoden 2026 alussa.
– Haluamme auttaa sekä lemmikinomistajia että eläinlääkäreitä tekemään parempia päätöksiä.
On paljolti hautomoiden ansiota, että liikeidea kristallisoitui nykymuotoonsa. Alun perin Ahonen aikoi kehittää mobiilisovelluksen diabeetikoille, mutta matkan varrella suunnitelmat muuttuivat. Muita yrittäjyydestä kiinnostuneita hän kannustaa tarttumaan tuumasta toimeen.
– Täydellistä hetkeä aloittaa ei tule ikinä.
Tiimejä tukee iso mentorien joukko
Hautomoissa innovaattorit saavat tuekseen yli 140:stä yritysmaailman ammattilaisesta koostuvan verkoston. Se auttaa osallistujia esimerkiksi solmimaan yhteyksiä sijoittajiin ja puntaroimaan erilaisia liiketoimintamalleja. Yksi mentoreista on Helsingin kaupungin verkosto- ja ekosysteemipäällikkö Aline de Santa Izabel, joka on itsekin työskennellyt tutkijana ja perustanut yrityksen.
– Mentorina tavoitteeni on antaa eteenpäin se uskomaton tuki, jota olen itse saanut omalla matkallani. Haluan rohkaista muita ylittämään rajoja, tutkimaan uusia ideoita ja kasvamaan luottaen siihen, että heillä on tukenaan verkosto asiantuntijoita, hän sanoo.
Syväteknologia-alan startupeihin erikoistunut Santa Izabel on sparrannut Helsingin yliopistossa jo kolmea tiimiä. Hän uskoo, että hautomoissa karttuvat taidot hyödyttävät osallistujia silloinkin, kun yritysidea ei lopulta lähde lentoon.
– Matka hautomossa on paljon enemmän kuin pelkkä menestys tai epäonnistuminen – se on kasvua, itsensä löytämistä ja omien näköalojen laajentamista. Vaikka startup ei menestyisikään, kokemus lisää sitkeyttä, avaa ovia ja innostaa näkemään uusia mahdollisuuksia, hän sanoo.
Tavoitteena avata tiimeille ovet maailmalle
Yliopiston omien hautomo-ohjelmien tulevaisuus näyttää valoisalta. Hiljattain ne saivat Helsingin kaupungilta 2,4 miljoonan euron lisärahoituksen vuosille 2025–2027.
– On todella hienoa, että kaupunki tahtoo jatkaa kanssamme vireän, korkeaan osaamiseen pohjautuvan startup-yhteisön rakentamista, Blomqvist kiteyttää.
Seuraava tavoite on avata hautomoista ponnistaville tiimeille ovet maailmalle. Siinä auttaa yhteyksien solmiminen kansainvälisiin innovaatioekosysteemeihin ja hautomopalvelujen kehittäminen edelleen. Blomqvistin mukaan tätä voitaisiin tehdä esimerkiksi täydentävällä EU-rahoituksella.
Yliopisto aikoo myös tukea yhä enemmän alumnitiimejä ja lanseerata uusia yrittäjyyteen keskittyviä MOOC-kursseja.
– Uskomme, että innovaatiokulttuuri kampuksilla vahvistuu tulevina vuosina entisestään.