Helsingin yliopisto haluaa olla yksi Pohjoismaiden johtavista tiede- ja tutkimusinnovaatioiden tekijöistä. Yliopisto onkin viime vuosina panostanut vahvasti innovaatio- ja yrittäjyystoimintaan ja tuloksia syntyy. Osa niistä esitellään startup-tapahtuma Slushissa 20.–21.11.2024 sekä Slush-viikon aikana järjestettävissä eri sivutapahtumissa.
Yliopiston osastolla esiteltävät innovaatiot vastaavat muun muassa erilaisiin energiatalouden, kestävyyden ja terveyden haasteisiin:
ReLIGHT vauhdittaa kestävyysmurrosta tekemällä vihreän vedyn tuotannosta halvempaa. Uusi katalyyttiteknologia mahdollistaa sen, että vetyä voidaan tuottaa vedestä hyödyntämällä pienempiä määriä kallista platinaa. Uraauurtava innovaatio voi auttaa tekemään monista teollisuudenaloista hiilineutraaleja.
Futumine on kehittänyt uuden menetelmän vihreän ja puhtaan kullan kierrättämiseksi elektroniikkajätteestä. Teknologian avulla elektroniikkajätteestä saadaan eroteltua kulta nopeasti ja vaarallisia kemikaaleja välttäen. Kullan tehokkaampi kierrättäminen vähentää myös ympäristöä kuormittavan kaivostoiminnan tarvetta.
Väki Insightin tekoälyä hyödyntävä työkalu auttaa kaupunkeja valitsemaan käyttöönsä parhaat demokratiaa tukevat innovaatiot. Demokraattisilla innovaatioilla tarkoitetaan uusia käytäntöjä ja teknisiä ratkaisuja, joiden avulla asukkaat voivat osallistua elämäänsä ja yhteisöihinsä vaikuttaviin ratkaisevan tärkeisiin päätöksiin.
Syövän hoitoon keskittyvät innovaatiot:
Multivision Diagnostics kehittää tekoälyohjelmaa, jonka avulla jokaiselle potilaalle pystytään laatimaan niin sanottu syöpäspesifinen sormenjälki. Jäljen perusteella potilaalle voidaan räätälöidä yksilöllisiä hoitoja. ReCurE kehittää lempeämpiä syöpälääkkeitä, jotka tarjoaisivat vaihtoehdon kemoterapialle. SOLID-IO auttaa kehittämään uusia immunoterapioita syöpäpotilaille nopeammin ja edullisemmin.
Helsingin yliopiston Helsinki Institute of Life Science ‑instituutti (HiLIFE) järjestää Slushin virallisen vuotuisen Y Science ‑sivutapahtuman 20.11. Tiedeyhteisön ja yritysmaailman edustajia yhteen kokoava tapahtuma innoittaa konkreettiseen toimintaan ja yhteiskunnallisiin panostuksiin elämäntieteiden saralla.
Y Sciencessa järjestetään kolme eri teemoihin keskittyvää pitching-kilpailua. Teemoja ovat terveys ja lääketeollisuus, ruokajärjestelmät sekä biopohjaiset materiaalit. Lisäksi tapahtumassa järjestetään Science to Business Runway ‑tilaisuus, jossa Helsingin yliopistossa toimivat tiimit kertovat, miten he pyrkivät kaupallistamaan tutkimustuloksiaan. Tiimien tavoitteena on tavata tutkimukseen perustuvista ratkaisuista kiinnostuneita sijoittajia, mahdollisia liikekumppaneita ja muita sidosryhmiä.
Koko Y Science -tapahtuman ajan osallistujat voivat seurustella keskenään verkostoitumisalueella, missä he voivat myös tavata tapahtumajärjestäjiä ja innovaatioitaan lavalla esitteleviä tiimejä.
Innovaatiotoiminta on keskeinen osa Helsingin yliopiston toimintaa
Yliopisto kaupallistaa syntyneitä innovaatioita aktiivisesti ja rakentaa vahvoja kumppanuuksia yritysten kanssa eri tutkimusaloilla. Lisäksi yliopisto kehittää opiskelijoiden yrittäjyys- ja työelämätaitoja.
– Me Helsingin yliopistossa uskomme, että korkeatasoinen perustutkimus toimii kasvualustana tulevaisuuden innovaatioille ja teknologioille. Parhaimmillaan innovaatiot parantavat hyvinvointiamme ja auttavat rakentamaan kestävämpää tulevaisuutta, innovaatioasioista vastaava vararehtori Jouni Hirvonen sanoo.
Helsingin yliopiston erityisvahvuus on monitieteisyys. Vahvaa kaupallista potentiaalia on esimerkiksi elämäntieteissä ja tekoälyyn liittyvässä tutkimuksessa, mutta myös yhteiskunta- ja humanistisissa tieteissä.
Yliopiston tutkimukseen perustuvia spinout-yrityksiä on vuosien 2015–2024 aikana perustettu noin 25 ja hautomotoiminnasta on parissa vuodessa ponnistanut jo yli 70 yritystä. Myös yritysten kanssa tehtävä yhteistyö on kasvanut ja kehittynyt viime vuosina.
Helsingin yliopiston tekemät panostukset innovaatiotoimintaan tukevat osaltaan Suomen TKI-tavoitteita. Yliopistoilla on kuitenkin potentiaalia synnyttää innovaatioita nykyistä enemmän ja tuottaa niiden kautta Suomen tarvitsemaa kasvua.
InvestED Helsinki: tapahtuma koulutus- ja oppimisteknologia-alan ekosysteemin toimijoille
Slushin yhteydessä järjestetään myös Helsingin yliopiston ja Helsingin kaupungin tuoreen yhteistyön, Helsinki Education Hubin tapahtuma, InvestED Helsinki. Se kokoaa yhteen koulutus- ja oppimisteknologia-alan ekosysteemin toimijoita, kuten tutkijoita, opettajia, yrittäjiä ja sijoittajia, tarjoten foorumin verkostoitumiselle ja alan uusien tuulien tarkastelulle. Tapahtuma on avoin kaikille oppimisteknologiasta kiinnostuneille. Tapahtuma järjestetään tiistaina 19.11. klo 16-21, Helsingin yliopiston päärakennuksen Agorassa.
Helsingin yliopisto ja sen teknologiansiirrosta ja tutkimuksen kaupallistamisesta vastaava yhtiö Helsingin Innovaatiopalvelut Oy ovat Slushin pääyhteistyökumppaneita.
Helsinki Incubators: Hotdogs, Startups and Beers
Kaipaatko mahdollisuutta rentoon vuorovaikutukseen Helsingin yliopiston aktiivisen ja kehittyvän startup-yhteisön kanssa? Osallistu Helsinki Incubators ‑tiimin nyt toisen kerran järjestämään sivutapahtumaan Slushia edeltävänä päivänä 19.11.
Esittelemme jälleen sekä omaa toimintaamme että niitä yli 75 startup-yritystä ja kunnianhimoisten osaajien joukkoa, joiden matkan käynnistämiseen meillä on ollut kunnia osallistua. Olemme ylpeitä lähes 500 yrittäjän ja ammattilaisen kukoistavasta yhteisöstämme sekä saavutuksistamme niiden kahden vuoden aikana, jotka Helsinki Incubators ‑ohjelmakokonaisuus on toiminut.
Tämän vuoden tapahtuma on entistä suurempi ja hienompi. Verkostoistumisalueiden lisäksi tapahtumassa on liiketoimintaideoiden esittelylava, jolla Helsinki Incubators ‑ohjelmien valikoidut startup- ja pre-startup-yritykset pitävät puolen tunnin välein kolmen minuutin esittelyjä.
Tule tutustumaan uusiin mahdollisuuksiin ja tapaamaan yli 200 samanhenkistä yrittäjää, asiantuntijaa, mentoria, sijoittajaa, kansainvälistä vierasta ja muuta Helsinki Incubators ‑yhteisön jäsentä.
Terkko Health Hub ja Health Incubator: Uudet pohjoismaiset terveysteknologia-alan yritykset esittäytyvät
Terkko Health Hub ja Health Incubator Helsinki järjestävät 20.11. elämäntieteiden alan verkostoitumistapahtuman uusille pohjoismaisille terveysteknologiayrityksille. Tämä Slush-sivutapahtuma tarjoaa startup-yrityksille ja sijoittajille vaivattoman mahdollisuuden kohdata ja toimii väylänä terveysteknologia-alalle yleisemminkin. Useilla suomalaisilla, virolaisilla ja tanskalaisilla startup-yrityksillä on tapahtumassa oma osastonsa, jolla he esittelevät palveluitaan ja tuotteitaan. Tapahtumaan saapuu 300 osallistujaa, joiden joukossa on 90 startup-yritystä ja 50 sijoittajaorganisaatiota. Osallistuminen ei edellytä Slush-tapahtumalippua.
Helsingin yliopisto ja sen teknologiansiirrosta ja tutkimuksen kaupallistamisesta vastaava yhtiö Helsingin Innovaatiopalvelut Oy ovat Slushin pääyhteistyökumppaneita.