Kun ostamme kaupasta herkkusieniä, saamme kauniita samankokoisia virheettömiä palleroita. Hieman vioittuneet, liian isot tai pienet sienet, samoin kuin sienten kannat, eivät pääse kuluttajapakkaukseen vaan ovat elintarviketeollisuudelle hävikkiä.
Tätä yli jäävää sienimateriaalia
Yrityksen takana ovat Emmi Korjus, Emma Kynkäänniemi ja Ida Nikkilä, jotka tutustuivat yliopiston tutkimusryhmässä. Tiimissä on osaamista niin elintarviketeknologiasta, elintarvikekemiasta kuin ravitsemustieteestäkin.
Tällä hetkellä sienijauheen toinen prototyyppi on testivaiheessa.
– Olemme sopineet jo parin teollisen kumppanin kanssa sienijauheen testauksesta heidän tuotteissaan.
Tavoitteemme on löytää yhteistyökumppaneita, joiden kanssa viemme kehitystyön loppuun ja tuotteen markkinoille, Emmi Korjus kertoo.
Jos kaikki menee suunnitellusti, sienijauhe on tuotannossa jo vuoden 2024 loppupuolella.
Hautomo-ohjelmat puskevat innovaatiota eteenpäin
Idea makua parantavasta sienijauheesta alkoi muotoutua, kun tiimi osallistui
– Ensimmäinen ajatuksemme oli hyödyntää sieniproteiinia, mutta keskusteltuamme teollisuuden edustajien kanssa huomasimme, että kasvipohjaisia tuotteita valmistavat yritykset etsivät tällä hetkellä enemmän vaihtoehtoja parantaa tuotteiden makuprofiilia, Emmi Korjus kertoo.
Ruokis-kiihdyttämön jälkeen tiimi lähti mukaan vielä kahteen Helsingin yliopiston hautomo-ohjelmaan. Ensimmäinen niistä oli
– Saimme myös käyttöömme Viikistä laboratoriotilan, missä pääsimme kehittämään tuotettamme. Nykyisin olemme tiloissa vuokralaisena.
Ohjelman päätyttyä keväällä 2023 tiimi oli valmis perustamaan yrityksen ideansa ympärille.
Ilman yliopiston sijoitusta yrityksen polku olisi voinut päättyä
Tiimi osallistui myös yliopiston opiskelijoiden yrittäjyysohjelmaan,
Helsingin yliopiston sijoituspäällikkö Marko Bergin mielestä Three Mushketeers on hyvä esimerkki yrittäjyydestä, mitä yliopistolta toivotaan syntyvän.
– Ihmiset kohtaavat, ideoivat ja yhdistävät osaamistaan ajankohtaisen haasteen ratkaisemiseksi. Olen varma, että liiketoiminnan ideointi ja yrittäjyystaidot antavat koko tiimille paljon monellakin tavalla, Berg sanoo.
Emmi Korjuksen mukaan yliopiston asiantuntijat ovat antaneet paljon tukea ja tietoa yrittämiseen liittyen, muun muassa lainopillisia neuvoja.
– Sijoitus oli meille hyvin merkittävä, sillä ilman sitä yrityksen polku olisi voinut päättyä alkuunsa. Tuntui helpolta ottaa luotettava yliopisto ensimmäiseksi sijoittajaksi, Korjus sanoo.
Katse kohti Euroopan isoa markkinaa
Three Mushketeersin tiimi osallistui myös yliopiston
– Mentorointi ja yliopiston rahastojen tekemä sijoitus ovat auttaneet meitä kehittämään liikeideaamme ja mahdollistaneet keskittymisen täysipäiväisesti liiketoiminnan kasvattamiseen, Korjus tiivistää ohjelmien ja sijoituksen antia.
– Tähtäämme Euroopan markkinoille ja etsimme nyt eurooppalaisia hautomo-ohjelmia, jotta saisimme kontakteja eri maista.