Slush tarjosi tutkijalle kohtaamisia, verkostojen laajentamista ja hyödyllistä palautetta

Osastolla esitellyt yhdeksän tiedepohjaista innovaatiota, virallinen oheistapahtuma Y Science sekä sidosryhmätilaisuudet päättäjille ja yrityskumppaneille valottivat kahden päivän aikana Helsingin yliopiston innovaatiotoimintaa tuhansille kiinnostuneille.

Kuinka rokotteet saadaan säilymään pitkien kuljetusten aikana? Millä tavalla uusi menetelmä tuottaa vetyä vedestä voi auttaa eri teollisuudenaloja kohti hiilineutraaliutta? Miten syöpien diagnosointia voidaan parantaa tekoälyn avulla?  

Muun muassa näihin terveyden, energiatalouden ja kestävyyden haasteisiin tarjottiin tiedepohjaisia ratkaisuja, kun Helsingin yliopiston tutkijat esittelivät kaupallistamishankkeitaan ja spinoutejaan startup-kentän suurtapahtuma Slushissa marras–joulukuun vaihteessa.  

Helsingin yliopisto sekä sen omistama teknologiansiirto- ja kaupallistamisyritys Helsingin innovaatiopalvelut OY olivat Slushin pääyhteistyökumppaneita ja paikalla jo yhdeksättä kertaa.  

Kokemus oli mukana olleille tutkijoille mieluisa:  

– Slush oli kokemuksena tosi nopeatempoinen ja intensiivinen, mutta myös avartava ja inspiroiva – varsinkin kun sai hyvää palautetta monenlaisilta ihmisiltä eri aloilta ja pääsi kuuntelemaan korkean profiilin esiintyjiä, tutkijatohtori Karolina Punovuori Multivision Diagnosticsin tiimistä kertoo.

Myös jatkon kannalta mahdollisesti merkittäviä kohtaamisia syntyi tapahtuman aikana:  

– Meillä oli monta mielenkiintoista tapaamista muun muassa rahoittajien, mutta myös muiden yrittäjien, palveluntarjoajien, politiikkojen ja kiinnostuneiden opiskelijoiden kanssa.  

– Emme ole vielä vaiheessa, jossa hakisimme sijoittajia, mutta Slushin aikana syntyi muutama mielenkiintoinen keskustelu eri sijoittajien kanssa. Olemme nyt sopineet jatkotapaamisia heidän kanssaan, Punovuori sanoo.  

Osastolla tuhansia kiinnostuneita vierailijoita aina päättäjistä yritysjohtajiin

Helsingin yliopiston osasto sijaitsi Slushin paraatipaikalla aivan päälavan tuntumassa. Osasto veti puoleensa kahden päivän aikana tuhansien yksittäisten vierailijoiden lisäksi erilaisia delegaatioita, kuten Nokian ylimmästä johdosta koostuneen ryhmän sekä Saksan valtion edustajia.  

Lisäksi yliopiston ja Helsingin innovaatiopalveluiden johto avasivat innovaatiotoimintaa omissa tilaisuuksissa kansanedustajille ja yrityskumppaneille.  

Ministereistä yliopiston osastolla kävivät tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala ja elinkeinoministeri Wille Rydman.  

Kansanedustajista vieraana olivat sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen, varapuheenjohtaja Ari Koponen ja valiokunnan jäsen Hanna Kosonen. Lisäksi osastolla vieraili muun muassa Helsingin pormestari Juhana Vartiainen

Poliitikkojen kanssa keskusteltiin erityisesti parhaillaan valmisteilla olevasta T&K-rahoitussuunnitelmasta ja siitä, kuinka suunnitelmaa laatiessa tulisi huomioida tarve yliopistojen innovaatiotoiminnan rahoitukselle. 

 

Y Science -oheistapahtumassa pitchausta ja verkostoitumista

Helsingin yliopiston elämäntieteiden instituutti HiLIFE järjesti torstaina Slushin yhteydessä virallisen oheistapahtuma Y Sciencen, joka kokosi elämäntieteiden tutkijat ja yritysmaailman toimijat yhteen etsimään ratkaisuja esimerkiksi terveyteen, ruokajärjestelmiin sekä metsään ja ympäristöön liittyviin kysymyksiin. 

Y Sciencen pitch-finaalissa Helsingin yliopiston pääosastollakin mukana ollut Multivision Diagnostics voitti Health & Pharma -kategorian kilpailun. Toinen yliopiston kaupallistamishanke MyShroom puolestaan voitti Food systems -kategoriassa. 

– Y Sciencen pitch-kilpailun voitto oli hieno kokemus, josta saimme varmasti lisää näkyvyyttä. Muut kilpailevat hankkeet olivat korkeatasoisia ja oli ilo tutustua niihin paremmin kilpailun myötä. 

– Tuomaristolla oli hyviä ja perusteellisia kysymyksiä ja olen hyvin iloinen, että he pystyivät samaistumaan visioomme uuden sukupolven kuvantamisteknologian valjastamisesta kliiniseen käytäntöön, Multivision Diagnosticsin Karolina Punovuori kertoo.