Kuinka kasvikset saisi säilymään pidempään matkalla tuottajalta lautaselle? Yleensä turvataan jäähdyttämiseen ja haihtumista estävään pakkaukseen. Iso osa kasviksista on kuitenkin kaupassa esillä huoneenlämmössä. Ne myydään irtotavarana tai avopakkauksissa, jolloin ne vanhenevat nopeasti.
Se on ongelma, sillä myyntikelvottomista kasviksista syntyvä ruokahävikki heikentää ruokaturvaa ja ruoan riittävyyttä, kuormittaa ympäristöä ja hukkaa ruoan tuotantoon käytettäviä resursseja.
Apulaisprofessori
–
Pakkauksetkin kuormittavat omalta osaltaan ympäristöä, mutta kuormitus jää huomattavasti pienemmäksi kuin ilman pakkausta syntyvällä ruokahävikillä.
Innovaatio syntyi perustutkimuksesta
Keksinnön päätymistä tähän vaiheeseen on edeltänyt pitkäjänteinen tutkimus. Mikkonen painottaa, että ilman vuosikymmenien saatossa kertynyttä kattavaa perusosaamista koko FreshTech-ideaa ei olisi syntynyt eikä sitä olisi päästy kehittämään eteenpäin.
– Olemme yhdistäneet materiaalitutkimusta, pakkausmateriaalien kehitystä ja elintarviketeollisuuden sivuvirtojen hyödyntämistä koskevaa tutkimusta. Mukana on myös kollegoja, jotka ovat jo pitkään tutkineet rasvoja, niiden hapettumistuotteita ja haihtuvia yhdisteitä, maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa työskentelevä Mikkonen sanoo.
Kun ajatus keksinnön soveltamismahdollisuuksista kirkastui, tutkijat lähtivät viemään sitä kohti kaupallistamista
– Pidämme kaikki kaupallistamisreitit vielä avoinna. Jatkossa on mahdollista perustaa yritys tai lisensoida keksintömme jollekin toiselle, Kirsi Mikkonen toteaa.
Parhaillaan teknologiaa kokeillaan tuoreille marjoille ja säädetään teollisuusmittakaavan tuotantoon sopivaksi. Mikkosen tavoitteena on saada tuote ensisijaisesti kasvisten tuotantoketjun alkupään ja kaupan käyttöön, mutta siitä voidaan rakentaa myös kotikäyttöön sopiva ratkaisu.
Sienirihmastosta tulevaisuuden vegepihvi?
Tutkimuksesta syntyvät innovaatiot avaavat kokonaan uusia siltoja tieteen ja arkipäivän sovellusten välille. Lisäksi ne madaltavat kynnystä yhä uusien innovaatioiden kehittämiselle.
Kirsi Mikkosella kollegoineen on työn alla myös toinen perustutkimuksesta nouseva keksintö: ruokasienten rihmaston kasvattaminen ravintokäyttöön. Perinteisessä sienikasvatuksessa odotetaan maan pinnalle nousevien itiöemien kehittymistä kerättäviksi.
– Sienirihmaston proteiinit ovat korkealaatuisia ja rihmastosta syntyy nopeasti syötävää. Sienirihmaston kasvatus on myös energiatehokasta, sillä rihmasto kasvaa pimeässä ja huoneenlämmössä. Lisäksi voimme hyödyntää nestekasvatuksessa maatalouden sivuvirtoja, vielä kaupallistamispolun alkuvaiheessa olevaa
Tiede ja koulutus rakentavat hyvinvointimme. Niihin panostaminen on tulevaisuutemme kohtalonkysymys.