OP Ryhmän ja Helsingin yliopiston yhteistyö tiivistyy – näin tieteellä edistetään suomalaisten kestävää taloudellista menestystä

Ensimmäinen kumppanuuteen liittyvä yhteistyöprojekti on nuorten taloustaitobarometri, jonka tulokset on juuri julkaistu. Jatkossa tarkoitus on myös vahvistaa henkilöstön osaamista ja opiskelijoiden työelämäyhteyksiä.

Helsingin yliopisto ja finanssikonserni OP Ryhmä ovat allekirjoittaneet kumppanuussopimuksen vuosille 2024–2029. Tiivistyvän yhteistyön tavoite on vahvistaa nuorten taloustaitoja ja ratkoa yhdessä kestävän kehityksen haasteita.

– Tahdomme löytää uusia tapoja edistää suomalaisten kestävää taloudellista menestystä. Siksi yhdistämme nyt voimat Helsingin yliopiston kanssa. Laajennamme osaajayhteistyötä ja tuotamme myös tutkittua taloustietoa koko yhteiskunnan käyttöön, kertoo OP Ryhmän henkilöstöjohtaja Hannakaisa Länsisalmi.

– Olemme iloisia laajenevasta yhteistyöstä Suomen suurimman finanssikonsernin OP Ryhmän kanssa. Meillä on paljon yhteisiä mielenkiinnon kohteita ja kumppanuuden myötä pääsemme edistämään niitä tavoitteellisemmin. Alkanut tutkimusyhteistyö nuorten taloustaitojen vahvistamiseksi on tästä upea esimerkki, kertoo Helsingin yliopiston rehtori Sari Lindblom.

 

Ainutlaatuista tietoa nuorten talousosaamisesta

OP Ryhmän ja Helsingin yliopiston ensimmäisen yhteisen taloustaitobarometrin tulokset julkaistiin tiistaina 1.10. Tiedekulmassa. Uraauurtava kysely toteutettiin 15–19 vuotiaille peruskouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa eri puolilla Suomea. Siihen vastasi yli 1800 nuorta 72 koulusta. Heiltä kartoitettiin näkemyksiä muun muassa säästämisestä ja oman talouden hallinnasta.

– Barometri osoittaa, että nuorilla on keskimäärin hyvät taloustaidot ja ne ovat yhteydessä hyvään koulumenestykseen, kertoo akatemiaprofessori Katariina Salmela-Aro, joka johtaa tutkimusta yhdessä Jyväskylän yliopiston professorin Terhi-Anna Wilskan kanssa.

Kyselyn perusteella lukiolaisten taloustaidot ovat paremmat kuin ammattikoululaisten. Poikien talousosaaminen on puolestaan hieman vankempaa kuin tyttöjen, ja heidän kanssaan myös puhutaan kotona enemmän sijoittamisesta ja vaurastumisesta.

Yleisesti ottaen nuoret ovat tyytyväisiä taloudenhallintaansa. He suhtautuvat jyrkän kielteisesti pikavippeihin, ja valtaosa tietää, mistä saa apua taloudellisissa ongelmissa. Voisikin sanoa, että nuoret edustavat asenteiltaan kulutuskeskeistä, säästäväistä ja ympäristötietoista tyyliä.

– Tutkimus on Suomessa ainutlaatuinen, ja sen tuloksia voivat hyödyntää niin koulut, perheet, päättäjät kuin rahoitusalakin. Barometri on tarkoitus toistaa säännöllisin väliajoin, jotta nuorten talousosaamisen trendit saadaan näkyviin, Salmela-Aro toteaa.

 

Jatkuvaa oppimista ja uusia työelämäyhteyksiä

Suomen kärkiyliopistona Helsingin yliopisto pystyy tarjoamaan OP Ryhmän käyttöön monitieteistä ja ajankohtaista tutkimustietoa eri aiheista. Yrityksen henkilöstön osaamisen kehittäminen tieteeseen perustuen onkin yksi kumppanuuden kulmakivistä.

– Yhteistyöllä on valtavasti merkitystä OP Ryhmän osaamisen kasvattamisessa ja monimuotoisuuden edistämisessä. Tärkeä osa yhteistyötä on myös tietoisuuden lisääminen OP Ryhmästä työnantajana opiskelijoiden keskuudessa, Länsisalmi toteaa.

Finanssikonserni voi tarjota laajasti harjoittelumahdollisuuksia eri koulutusohjelmien opiskelijoille. Yrityksen asiantuntijat voivat myös vierailla Helsingin yliopistolla pitämässä luentoja ja yliopistolaiset puolestaan käydä tutustumassa OP Ryhmän toimintaan.

– Näin parannamme opiskelijoiden työelämäyhteyksiä ja varmistamme, että opinnot vastaavat työelämän tarpeisiin mahdollisimman hyvin, Lindblom sanoo.

 

OP Ryhmältä vahva tuki tieteelle ja koulutukselle

Kumppaneiden yhteinen visio on edistää suomalaisten kestävää taloudellista menestystä tieteen keinoin. Samalla etsitään ratkaisuja ajankohtaisiin kestävän kehityksen ja vastuullisuuden kysymyksiin. OP Ryhmä ja Helsingin yliopisto voivat esimerkiksi järjestää henkilöstölleen yhteisiä työpajoja ja seminaareja sekä nostaa tärkeitä aiheita yhteiskunnalliseen keskusteluun.

OP Ryhmä on ollut merkittävä tieteen tukija myös aiemmin. Vuonna 2017 Helsingin yliopisto sai miljoonan euron lahjoituksen konsernilta tuolloin käynnissä olleen valtion vastinrahaohjelman puitteissa, mikä mahdollisti oikeustieteellisen koulutuksen kehittämisen.