Joka kolmas yli 65-vuotias kärsii muistiongelmista, ja dementiaa sairastaa maailmanlaajuisesti arviolta 55 miljoonaa ihmistä. Tämä merkitsee isoa haastetta niin terveydenhuollolle kuin ikäihmisten läheisillekin – miten ikääntyviä voidaan tukea itsenäisessä arjessa?
Pulmaa ratkoo parhaillaan HELSEED-ohjelmasta ponnistava startup Minnet Company. Yritys kehittää sovellusta, joka auttaa muistisairaita arjen askareissa ja tuo myös heidän omaisilleen mielenrauhaa.
– Haluamme auttaa ihmisiä pitämään huolta läheisistään, kiteyttää yrityksen perustajiin kuuluva opiskelija Iris Tiensuu.
Tabletilla käytettävän digisovelluksen juju piilee siinä, että se kokoaa yhteen kunkin päivän tärkeät tehtävät ja kalenterimerkinnät. Omaiset pystyvät asettamaan siellä läheiselleen muistutuksia, lähettämään ääniviestejä ja soittamaan videopuheluja. Niiden tuella muistisairaan on helpompi huolehtia esimerkiksi ruokailusta, nukkumaanmenoajasta ja lääkkeiden ottamisesta.
– Ideana on auttaa vanhustenhoidon kriisissä, tiivistää yrityksen liiketoiminnan kehittämisestä vastaava Ella Tiusanen.
Lisää yrittäjyystaitoja ja itsevarmuutta
Kaksikko on valmistunut Helsingin yliopistosta lääketieteen kandidaateiksi ja aikoo tulevaisuudessa erikoistua iäkkäiden sairauksien hoitoon. Lupaava yritysidea juolahti mieleen, kun Tiusanen oli vierailulla omien isovanhempiensa luona. Pian ajatus alkoi jalostua eteenpäin, ja mukaan tiimiin liittyi myös terveysteknologia-alalla työskentelevä Elena Pennanen.
– Olemme kaikki olleet aika pienestä pitäen kiinnostuneita yrittämisestä, Tiusanen kuvailee.
Esteeksi muodostui kuitenkin varsinaisten yrittäjyystaitojen puuttuminen. Tiensuu keksi, että he voisivat osallistua yliopiston HELSEED-ohjelmaan, joka on tarkoitettu yrittäjyydestä innostuneille opiskelijoille.
Ohjelma osoittautui hyödylliseksi: kaupallisen maailman termit tulivat tutuiksi, ymmärrys esimerkiksi yritysverotuksesta karttui ja paperisodan selättäminenkin alkoi tuntua mahdolliselta. Lisäksi tiimiläisillä oli käytettävissään Helsingin yliopiston ja Think Companyn asiantuntijoiden tuki – hölmöjäkin kysymyksiä sai kysyä. Matkan varrella itsevarmuus lisääntyi hiljalleen.
– Emme välttämättä olisi tässä pisteessä, jos emme olisi lähteneet mukaan, Tiensuu pohtii.
Yliopiston siemenrahoituksesta oli iso hyöty
Ohjelman lähestyessä loppuaan kolmikko vielä epäröi, olisivatko he vielä valmiita jättämään liiketoimintasuunnitelmansa arvioitavaksi. Halu saada palautetta innosti kuitenkin tekemään sen.
Päätös kannatti: he pääsivät esittelemään ideansa parhaiden joukossa HELSEED-tuomaristolle. Kun tiimi vielä vahvistui IT-osaaja Jami Äijäsellä, joka ryhtyi kehittämään itse sovellusta, kaikki alkoi olla valmiina startupin perustamista varten. Helsingin yliopiston rahastot sijoitti tuoreeseen yhtiöön toukokuussa 2024 yhteensä 30 000 euroa.
– Yliopiston tekemillä alkuvaiheen sijoituksilla voi olla hyvinkin laaja vaikutus yhteiskuntaan. Ne auttavat alkuun kasvavia suomalaisia yrityksiä – ja lisäksi konkretisoivat opiskelijoille, että yrittäjyys on yksi potentiaalinen uravaihtoehto nyt ja tulevaisuudessa, toteaa Helsingin yliopiston sijoituspäällikkö Marko Berg.
Siemenrahoituksesta on ollut Minnet Companylle suuri hyöty. Sen turvin yritys on voinut hankkia muun muassa tabletteja sovelluksensa kokeilemista varten ja lähteä verkostoitumaan startup-tapahtumiin. Kaikki tämä olisi ollut paljon vaikeampaa omin varoin.
– Ei se ole opiskelijalle mikään itsestäänselvyys, Tiensuu sanoo.
Ensin kiikarissa Suomi, sitten Eurooppa
Sovelluksen alpha-versio on parhaillaan testauksessa, sitä kehitetään eteenpäin palautteen perusteella. Toiveissa on, että valmis tuote voitaisiin lanseerata Suomessa kuluttajille lähitulevaisuudessa ja ottaa kenties myöhemmin ammattilaiskäyttöönkin hyvinvointialueilla.
– Näemme, että tästä voisi olla paljonkin hyötyä vaikkapa palvelukodeissa, Tiensuu toteaa.
Tavoitteena on saada tuotteelle kolmessa vuodessa 20 000 tilaajaa. Jos yhteishinta sovellukselle ja sen käyttöön tarkoitetulle tabletille olisi kuukaudessa 40 euroa, tämä tarkoittaisi vuodessa jo liki 10 miljoonan euron liikevaihtoa. Yrityksessä piilee potentiaalia myös skaalautumiseen, ja niinpä Skandinavian ja Baltian markkinatkin houkuttelevat.
– Tarkoitus on laajentaa aika nopeasti Suomen ulkopuolelle, Tiusanen sanoo.
Tiimiläiset rohkaisevat myös muita opiskelijoita osallistumaan HELSEED-ohjelmaan, jos mielessä on pienikin ideanpoikanen. Matkan varrella oppii hyödyllisiä taitoja, ja parhaimmillaan lopputuloksena voi olla oma startup.
– Olemme miettineet, miksi emme tehneet tätä aikaisemmin, Tiusanen kiteyttää.
Kevään 2025 HELSEED-työpajat käynnistyvät 3.4. Lue lisää täältä!