Helsingin yliopisto vahvistaa asemiaan ruokainnovaatioiden edistäjänä

Helsingin yliopisto saa vetovastuun Euroopan laajuisen ruokainnovaatioiden yrityskiihdyttämön Helsinki Hubista. Kiihdyttämö kokoaa yhteen Euroopan parhaat ruokateknologiastartupit ja alan suuryritykset.

Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutin (EIT) ruoka-alan yrityskiihdyttämöohjelman (Food Accelerator Network, FAN) Helsinki Hubin vetovastuu siirtyy Teknologian tutkimuskeskus VTT:ltä Helsingin yliopistolle. Helsinki Hub on yksi kuudesta Euroopassa toimivasta ruoka-alan yrityskiihdyttämöohjelman hubista. 

Helsinki Hubin koordinointi siirtyy osaksi kestävään ruokajärjestelmään keskittyvän Viikki Food Design Factory -innovaatioekosysteemin toimintaa. Viikki Food Design Factoryn (VFDF) tehtävä on edistää ruokajärjestelmäinnovaatioiden syntymistä tukemalla tutkimuksen, opetuksen ja yritystoiminnan innovaatioyhteistyötä.

– Ohjelma kokoaa yhteen koko mantereen parhaimmat startupit alalla ja rohkeimmat ruoka- ja maatalousalan suuryritykset. Olemme innoissamme tästä yhteistyöstä eurooppalaisten kollegojemme kanssa. Toivotamme uudet ja vanhat ekosysteemimme toimijat mukaan myös tähän uuteen tekemiseemme, iloitsee VFDF:n johtaja Laura Forsman. 

Nyt koordinoitavaksi tuleva Euroopan laajuinen ohjelma on ensimmäinen Helsingin yliopiston vetämä yrityskiihdyttämö. Kolmen viime vuoden ajan VFDF on vetänyt esihautomo-ohjelmia suomalaisille ruokaratkaisuja kehittäville tiimeille.

Yrityskiihdyttämöohjelmassa on kaikkiaan kuusi hubia. Sen myötä startupit pääsevät käsiksi maailmanlaajuiseen kumppaniverkostoon, johon kuuluu yli 40 yritystä.

Helsingin yliopiston vetämän Helsinki Hubin teemana on ”Circular solutions for food systems”, joka pitää sisällään muun muassa sivutuotteiden ja jätevirtojen uudelleenhyödyntämisen, kierrätyspohjaiset elintarvikeraaka-aineet ja ainesosat, kierron alkuvaiheen prosessien ja raaka-aineiden optimoinnin ja suljetun kierron viljelyratkaisut.

– Toiminta laajentaa Helsingin yliopistossa pitkäjänteisesti kehitettyä innovaatio- ja yritysyhteistyötoimintaa merkittävällä tavalla, toteaa innovaatioista vastaava vararehtori Jouni Hirvonen

– Ruokajärjestelmän haasteiden ratkominen on keskeinen osa Helsingin yliopiston toimintaa. Helsinki Hubin koordinointi laajentaa ja vahvistaa Helsingin yliopiston roolia EIT Foodin strategisena kumppanina, kertoo maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan varadekaani ja Helsingin yliopiston EIT Foodin akateeminen yhteyshenkilö Mari Sandell

Euroopan suurin ruoka-alan toimijoiden yhteisö

EIT Food on Euroopan suurin ruoka-alan toimijoiden yhteisö, joka kokoaa yhteen alkutuotannon, yritykset, kaupan, kuluttajat, tutkijat, kehittäjät ja kouluttajat. Sen tavoitteena on ratkaista yhdessä ruokajärjestelmän haasteita tieteeseen ja teknologiaan pohjautuvilla innovaatioilla. 

Helsingin yliopisto on EIT Foodin perustajajäsen, mikä on tarjonnut näköalapaikan ja monialaisen toimintaympäristön tutkimuksen, koulutuksen ja innovaatioiden ympärille. Jäsenyys on mahdollistanut sekä opiskelijoille että tutkijoille aktiivisen osallistumisen eurooppalaiseen yhteistyöhön.

EIT Food Accelerator Networkin (FAN) ohjelma on ollut osa EIT Foodin toimintaa alusta alkaen, ja Helsingin yliopisto on ollut mukana VTT:n kumppanina.