Helsingin yliopisto helpottaa elinkeinoelämän ja tutkijoiden yhteistyötä heti vuoden 2025 alussa lanseeraamalla uuden T&K Kiihdyttämö -palvelun. Se kutsuu yritykset vuoropuheluun siitä, miten eri tieteenalojen tutkimus voi auttaa niitä liiketoiminnan kehittämisessä.
Kiihdyttämön tavoitteena on lisätä tiedepohjaista yhteistyötä yritysten ja tutkijoiden välillä - sekä ratkoa näin globaaleja ongelmia, edistää yritysten kestävää kasvua ja uudistaa yhteiskuntaa. Elinkeinoelämän ja tutkijoiden tiivistyvän vuoropuhelun mahdollistavat Suomen hallituksen TKI-investoinnit.
– Nyt kun tutkimus- ja kehitysrahaa on valtion puolesta tulossa enemmän, haluamme vauhdittaa yhteistyön käynnistymistä, kertoo Helsingin yliopiston yhteiskuntasuhteet -yksikön johtaja Pia Dolivo.
T&K Kiihdyttämön idea on yksinkertainen: yritys kertoo, mihin liiketoimintansa kannalta tärkeään haasteeseen se kaipaa uusia näkökulmia. Yliopisto kokoaa haasteen kannalta relevanttien alojen tutkijat pohtimaa, miten tiede voi auttaa ratkaisujen löytämisessä. Lopuksi parhaan idean ympärille laaditaan yhteistyösuunnitelma. Kiihdytyskaista voi johtaa monen mittaluokan projekteihin – parhaimmillaan jopa miljoonien eurojen tutkimushankkeeseen.
– Voidaan lähteä hakemaan rahoitusta vaikkapa Business Finlandilta tai Euroopan unionilta, Dolivo kuvailee.
Uuden palvelun valttina vaivattomuus
Osallistuminen T&K Kiihdyttämöön on maksutonta eikä sido yritystä jatkoprojekteihin. Hyödyt ovat kuitenkin moninaiset: yrityksen edustajat pääsevät tutustumaan yhteistyöstä kiinnostuneisiin tieteentekijöihin ja heille avautuu näkymä tutkimukseen, joka on haasteen ratkaisemiseksi keskeistä.
– He saavat paljon näkökulmia siihen, mitä kannattaisi ottaa huomioon.
T&K Kiihdyttämön fasilitoi yliopiston yritysyhteistyötiimi. Mukaan lähteminen on helppoa, kun askelmerkit ovat jo etukäteen selvillä.
– Varmistamme, että sekä yritykset että tutkijat ymmärtävät toistensa tarpeet, tavoitteet ja toimintatavat, Dolivo kertoo.
Uuden palvelun avulla on helppo testata, löytyisikö Helsingin yliopiston monitieteisestä yhteisöstä kiinnostavia tutkimuskumppaneita. Potentiaaliset yhteistyön aihiot muotoutuvat 1–2 kuukaudessa – ja lopuksi yritys itse päättää, miten se tahtoo hyödyntää T&K Kiihdyttämön antia.
Monitieteisiä ratkaisuja viheliäisiin ongelmiin
Helsingin yliopisto etsii parhaillaankin elinkeinoelämän kanssa innovatiivisia vastauksia moniin haasteisiin. Tutkijat ovat yhdistäneet voimansa esimerkiksi KONEen, Elisan ja useiden muiden yritysten kanssa edistääkseen kestävää kaupungistumista – ihmisvirtoja koskevasta datasta voi olla yrityksille hyötyä, jos ne tahtovat vaikkapa optimoida palveluitaan tai rakennusten energiankäyttöä.
Lääkekehityksen tehostamiseen tarjoaa puolestaan eväitä kunnianhimoinen FinnGen-projekti, jossa on mukana iso joukko kansainvälisiä lääkejättejä. Hiljattain Helsingin yliopisto ryhtyi myös tuottamaan uraauurtavaa tietoa nuorten taloustaidoista yhdessä OP Ryhmän kanssa.
– T&K Kiihdyttämöön ovat lämpimästi tervetulleita niin nykyiset kumppanimme kuin sellaisetkin yritykset, jotka eivät vielä tunne Helsingin yliopistoa kovin hyvin, Dolivo sanoo.
Mukaan voi lähteä alustavallakin idealla
Yritys voi ilmoittautua T&K Kiihdyttämöön lähettämällä viestiä osoitteeseen business@helsinki.fi. Seuraavaksi pidetään lyhyt palaveri, jossa Helsingin yliopiston yritysyhteistyötiimi kuulee yrityksen toiveita ja mielenkiinnon kohteita.
– Järjestämme tunnin mittaisen tutustumistapaamisen, jossa käydään läpi prosessi ja lähdetään haarukoimaan aihetta.
Tämän jälkeen kiihdyttämö etenee yritysesittelyn kautta siihen, että yliopisto etsii sopivat tutkijat ja valmentaa heidät yhteistyöhön. Projekti huipentuu työpajaan ja yhteistyösuunnitelman laatimiseen.
T&K Kiihdyttämöön voivat osallistua niin pienet kuin isotkin yritykset. Prosessiin ei tarvitse ottaa mukaan koko organisaatiota, vaan tiivis joukko asiantuntijoita riittää.
– Kutsummekin nyt yritykset tutustumaan Helsingin yliopiston mahdollisuuksiin. Tiede voi tukea liiketoiminnan kehittämistä monin eri tavoin. Laaja-alaisuutemme ansiosta pystymme tarjoamaan yhteen ongelmaan lukuisia, toisiaan täydentäviä näkökulmia eri tutkimusaloilta, Dolivo sanoo.