Tutkijat ovat tuoneet ryhtiä Suomen ilmastopolitiikkaan

Markku Ollikainen on tutkija, jota Suomen hallitus kuuntelee.

— Luovimistahan tämä on. Puhevälit täytyy säilyttää joka suuntaan, ja on tärkeää korostaa, että on kaikkien käytettävissä, professori Markku Ollikainen kuvailee rooliaan Suomen ilmastopaneelin puheenjohtajana.

— Paneeli ei voi olla painostusryhmä, mutta kyllä minä välillä nappaan kiinni, kun päättäjät ohittavat tosiasioita.

Tutkijaa turhauttaa kuulla faktojen venyttämistä, mutta päättäjien julkiset esiintymiset eivät onneksi ole koko totuus.

Perässähiihtäjä kiri eturiviin

Politikoinnin takaa saattaa löytyä tosiasioista hyvin perillä oleva ihminen.

— Yksityiset keskustelut helpottavat yllättävän paljon.

Henkilökohtaisen keskustelujen lisäksi myös kansainväliset areenat voivat tuoda esiin poliitikon piilotetumman puolen. Viime hallituskaudella tämä näkyi esimerkiksi ympäristöministerin EU-avauksissa, Ollikainen kertoo.

Kimmo Tiilikainen olisi henkilökohtaisesti ehkä ollut valmis kunnianhimoisempiin toimiin kuin poliittinen liikkumavara kotimaassa antoi myöten. Euroopassa Suomi nousi hienosti eturiviin löysän perässähiihtäjän roolista.

Myönteisesti radikaali hallitusohjelma

Ilmastopaneelin aiheista on irronnut paljon aiheita tutkijoiden jatkotyöstettäväksi, esimerkiksi lentovero, päästökauppa ja hiilinielukysymykset.

Ilmastopaneelin ja oman diplomatiansa suurvoittona Ollikainen pitää Juha Sipilän johtamia, paneelin kirittämiä pyöreän pöydän keskusteluja. Niissä rakennettiin niin sanottu kahdeksan puolueen julistus: politiikkaa päätettiin kiristää täyttämään Suomen osalta se tavoite, ettei ilmastonmuutos ryöstäydy yli 1,5 asteen lämpenemisrajan.

— Ja nyt meillä on uusi, myönteisesti radikaali hallitusohjelma. Toisaalta edessä on turvekysymys, lisähakkuutoiveita ja muita todella hankalia aiheita. Saa nähdä, pystyykö hallitus lunastamaan lupauksensa.

Ainakin Ollikaista on kuultu. Antti Rinteen kerrottiin soitelleen professorille jo vaalikampanjan aikana. Hallitusneuvottelujen avausseminaarissa Ollikainen piirsi politiikan askelmerkkejä Suomen Pankin Olli Rehnin ja valtiovarainministeriön Martti Hetemäen rinnalla.

Haastattelu on ilmestynyt Yliopisto-lehden Kuka nyt -palstalla Y/07/19.

Ilmastopaneelin työ arvioitiin

Erityisen merkittäviä Markku Ollikaisen johtaman ilmastopaneelin selvitykset ovat olleet metsä- ja liikennepolitiikan kannalta, toteaa ilmastopaneelin työn onnistumista koskeva arvio, joka julkaistiin heinäkuun lopussa. Paneeli myös lisäsi ilmastopolitiikan kunnianhimon tasoa sekä tieteellistä näkemystä pääministeri Juha Sipilän johtamissa, eduskuntapuolueet yhteen koonneissa pyöreän pöydän keskusteluissa.

Lisäpanostusta paneelilta toivotaan ilmastonmuutokseen sopeutumisen kysymyksissä. Jatkoselvityksiä ja kokonaisnäkemystä tarvitaan myös siihen, kuinka yhteiskunta onnistuu siirtymään hiilineutraaliin ja ilmastokestävään tulevaisuuteen.

Suomen ilmastopaneelin työllä on perusta ilmastolaissa. Laki edellyttää, että ilmastopolitiikan suunnittelun ja päätöksenteon tukena toimii tieteellinen, riippumaton asiantuntijaelin. Kesällä ilmestynyt arviointi tähdentää paneelin riippumattomuuden tärkeyttä.