Moprim tunnistaa millä välineellä liikut ja auttaa pienentämään hiilijalanjälkeä

Moprimin teknologia tunnistaa, millä välineellä liikumme – myös koronan luomissa poikkeusoloissa. Yrityksen tuottamaa liikkumisdataa voivat hyödyntää kaikki mobiilisovelluksia tarjoavat yritykset. Esimerkiksi Lahdessa tekniikka auttaa pienentämään liikkumisen hiilijalanjälkeä.

Liikkumistapamme tunnistava teknologia auttaa parhaillaan lahtelaisia pienentämään hiilijalanjälkeään. Startup-yritys Moprimin teknologia on käytössä Lahden kaupungin CitiCAP-hankkeessa, jossa kaupunkilaiset voivat seurata liikkumisensa hiilidioksidipäästöjä reaaliajassa.

Data käsitellään ja analysoidaan Moprimin pilvipalvelussa. Käyttäjälle tiedot näkyvät mobiilisovelluksesta, josta voi seurata päivän autoilujen ja joukkoliikenteen käytön aiheuttamia päästöjä. Samalla käyttäjiä kannustetaan liikkumaan kävellen ja pyörällä. Vähäpäästöistä liikkumistapaa palkitaan myös virtuaalivaluutalla, jonka avulla käyttäjät saavat etuja erilaisista tuotteista ja palveluista.

Lahtelaisten tavoitteena on paitsi vähentää liikenteen päästöjä, myös koota ja avata digitaalista tietoa liikkumisesta sekä kehittää uusia liikennepalveluja.

– Me teemme ihmiset tietoisemmiksi omista liikkumispäätöksistään ja hiilijalanjäljestään. Tämä muokkaa jo yksittäisten kansalaisten sekä päättäjien mielipiteitä ympäristöystävällisempään suuntaan, kertoo Moprimin hallituksen puheenjohtaja Petri Martikainen.

Martikaisen mukaan ihmisten liikkumista ei vielä ymmärretä tarpeeksi hyvin.

– Korona muutti liikkumista todella paljon. Lahdessa nähtiin selvästi, että bussin käyttö väheni ja autoilu lisääntyi. Toisaalta myös pyöräily ja sähköpotkulautojen käyttö kasvoivat. Ihmisten muuttuvat liikkumistarpeet edellyttävät niiden tuntemista, jotta kaupungit voivat tarjota palveluita tarkemmin.

Yk­si­löi­tä ei voi tun­nis­taa

Moprimin teknologia perustuu algoritmeihin, jotka mallintavat liikkumista. Algoritmit tunnistavat paitsi liikkumismuodon ja tulevaisuudessa myös sen laadun esimerkiksi vastaamalla kysymykseen, kuinka ajan autoa. Datan kerääminen tapahtuu älylaitteissa olevien, liikettä tunnistavien antureiden avulla. Algoritmit mahdollistavat myös uusien liikkumismuotojen tunnistamisen, kuten esimerkiksi sähköpotkulaudat.

– Käytännössä jokaisella meillä on älypuhelin mukana koko ajan, joten pystymme havainnoimaan ihmisten liikkumista eri kulkuvälineillä kaupunkiympäristössä tehokkaasti, Martikainen kertoo.

Hän korostaa, että käyttäjien yksityisyydestä on huolehdittu. Esimerkiksi GPS-paikannusta ei tarvita liikkumismuodon tunnistuksessa.

– Data käsitellään aina anonymisoituna. Yksittäistä ihmistä tai hänen liikkeitään ei voi päätellä datasta, ja pilvessä ei käsitellä kenenkään henkilötietoja, Martikainen sanoo.

Moprim kerää jatkuvasti liikkumisdataa uusien liikkumismuotojen tunnistamista varten sekä tarkentaakseen nykyisten mallien tarkkuutta.

Kan­sain­vä­lis­ty­mi­nen ete­nee koronatilanteen rajoissa

Viisivuotisen taipaleensa aikana Moprim on voittanut useita palkintoja. Se on myös valittu Euroopan mobiilialan parhaan 50 yrityksen joukkoon sekä parhaan 25 Cleantech-yhtiön joukkoon.

Martikaisen mukaan Moprimin tuote alkaa nyt olla siinä vaiheessa, että sen käyttöä on helppo laajentaa. Tuote sisältää kevyen moottorin, joka asennetaan olemassaolevan mobiilisovelluksen yhteyteen ja tulee käyttöön kaikille käyttäjillä heti sovelluksen päivityksen jälkeen.

– Lahden kaupunki on tästä hyvä esimerkki. Olemme tehneet jo useita hankkeita kaupunkien liikkumiseen liittyen. Myös yritykset ovat olleet kiinnostuneita matkaketjujen hyödyntämisestä kaupunkisuunnittelussa, Martikainen kertoo.

Moprimin kansainvälistyminen etenee parhaillaan koronatilanteen sallimissa rajoissa. Viimeksi Moprim alkoi kehittää smart mobility -toimintoja ruotsalaisen Östersundin kaupungin kanssa.

Osittain koronatilanteen innoittamana ja syntyi myös Moprimin uusi Liikutaan yhdessäMove together -mobiilisovellus, joka kertoo käyttäjän kulkemat matkat ja eri liikkumismuodoissa käytetyn ajan. Business Finlandin tukeman sovelluksen tarkoitus on rohkaista käyttäjiä liikkumaan enemmän ja ympäristöystävällisemmin. Sovelluksen kautta myös esimerkiksi yritykset voivat tarjota työntekijöilleen liikkumiseen liittyviä kampanjoita ja kilpailuja.

– Kun ihmiset ovat etätöissä, liikkuminen vähenee. Tässä yritetään rohkaista liikkumaan. Voit esimerkiksi liittyä yhteisöön, joka rohkaisee kävelemään tai fillaroimaan, ja sponsoreiden tuki kasvaa liikuttujen kilometrien mukana, Martikainen kertoo. 

– Uskon, että tiivis asuminen, kaupunkimainen kehitys ja liikkuva elämänmuoto lisäävät tulevaisuudessa entisestään erilaisten liikkumiseen liittyvien palveluiden tarvetta, Martikainen sanoo.

Lisätiedot:

Petri Martikainen,

Moprimin hallituksen puheenjohtaja

petri@moprim.com 

050 5500 666

Lue lisää:

MOPRIM - Mobility Data Company

Seuraa Moprimia Facebookissa

Seuraa Moprimia Twitterissä

Juttu on julkaistu alun perin 29.10.2019, ja sitä on täydennetty 30.10.2020.