Kännykkäsovellus kerää tietoa metsistä

Ruunaan retkeilyalueella retkeilijä voi kertoa suoraan mättäältä, mikä mättää tai miellyttää.

Jotta metsien hoito ja retkeilijöiden mieltymykset saataisiin kohtaamaan parhaalla mahdollisella tavalla, tarvitaan paljon tietoa siitä millaisista metsistä ihmiset pitävät, mitä he metsissä arvostavat ja mitä tahtoisivat muuttaa. MetsähallituksenHelsingin yliopiston metsätieteiden laitoksen ja Simosol Oy:n yhteistyöllä toteuttamalla, Ruunaan retkeilyalueella Pohjois-Karjalassa koekäytössä olevalla Tienoo-kännykkäsovelluksella metsässä kulkija voi antaa palautetta suoraan paikan päältä.

Retkeilijälle Tienoo-sovellus on taskuopas: Interaktiivinen kartta tarjoaa metsissä liikkujalle tietoa reiteistä ja palveluista. Lähin nuotiopaikka tai laavu löytyy näppärästi. Tietoa saa myös alueen luonnosta, eläimistä, historiasta, nähtävyyksistä sekä esimerkiksi säästä ja muista retkeilijälle tärkeistä ajankohtaisista asioista.

Samalla kerätään arvokasta tutkimus- ja palautetietoa. Retkeilijät voivat ottaa kuvia reittinsä varrelta ja lähettää ne, halutessaan kirjallisen palautteen kanssa, Tienoon avulla saman tien.

– Ruunaan retkeilyalueella Pohjois-Karjalassa on mielenkiintoisia metsänhoidollisia alueita, joilla kokeillaan muun muassa jatkuvan kasvatuksen menetelmiä. Sovelluksen avulla saadaan paikkatietoon sidottua tietoa siitä, missä metsäalue miellyttää ja missä ei, projektissa mukana ollut Philip Chambers metsätieteiden laitokselta kertoo.

– Kerätyn tiedon avulla Metsähallitus voi pohtia parasta palautetta saaneilla alueilla käytettyjen metsänhoitomenetelmien käytön laajentamista niille alueille, jotka ovat saaneet kritiikkiä.

Metsähallituksessa on kaivattu pitkään Tienoon kaltaista osallistavan suunnittelun mobiilisovellusta. Kännykkäsovellus antaa suurelle yleisölle perinteisiä palautekanavia paremman mahdollisuuden osallistua metsien ja maiseman suunnitteluun ja nostaa esiin asioita, jotka Metsähallituksen tulisi ottaa huomioon metsien ja virkistysalueiden suunnittelussa.

Myös tutkijoita kiinnostavat ihmisten metsäsuhde ja arvostukset.

– Ihmisten mielipiteitä kuuntelemalla haluamme selvittää, voisiko Tienoon käyttöä laajentaa koko maahan, Chambers sanoo.

Tienoo-sovelluksen voi ladata maksutta älypuhelimeen Tienoon verkkosivuilta.