Energiankulutuksesta kertova Carat-sovellus sai uuden käyttöliittymän

Ulkoasu meni uusiksi, ja sovellus kertoo nyt globaalit tilastot älypuhelinten energiatehokkuudesta. Carat 2.0 antaa myös entistä tarkempia energiankulutukseen liittyviä neuvoja. Sovelluksen keskeinen idea on tunnistaa energiaa paljon käyttävät laitteet ja sovellukset.

Carat-sovellus perustuu tutkimusprojektissa kehitettyyn algoritmiin, joka mallintaa sovellusten keskimääräisen energiankulutuksen. Tämän mallin avulla voidaan tunnistaa energiapoikkeamat. Sovellus osaa kertoa, mikä on tyypillistä ja normaalia energiankulutusta, ja milloin sovelluksen energiankulutus on keskimääräistä suurempaa.

Ilmaista sovellusta on käytetty yli 850 000 laitteella, joista 41 prosenttia on käyttänyt Androidia ja 59 prosenttia iOS-käyttöjärjestelmää.

Aiemmin julkaistu Carat-datasetti järjestelmäasetuksista ja niiden energiankulutuksesta on ladattavissa osoitteessa http://carat.cs.helsinki.fi/#Research.

Datasetti on alun perin esitelty julkaisussa Energy Modeling of System Settings: A Crowdsourced Approach IEEE PerCom’15 -konferenssissa Yhdysvalloissa. Tutkijoiden artikkeli voitti konferenssin parhaan julkaisun palkinnon.

Caratin uusi versio on ladattavissa Google Play -palvelusta Android-laitteille. Sovelluksen iOS versio julkaistaan pian App Storessa.

Tutkimuksesta voi lukea lisää osoitteessa http://carat.cs.helsinki.fi/#Research.

Lisätietoja:

Professori Sasu Tarkoma, Helsingin yliopisto, tietojenkäsittelytieteen laitos, 040 506 2163, sasu.tarkoma@helsinki.fi

Tutkijatohtori Eemil Lagerspetz, Helsingin yliopisto, tietojenkäsittelytieteen laitos, 050 448 0114, eemil.lagerspetz@cs.helsinki.fi

Ystävällisin terveisin

Minna Meriläinen-Tenhu, 050 514 0316, @MinnaMeriTenhu