”Datasta näkee, missä naapurustoissa matkapuhelin on öisin ja missä päivisin”

Maantieteilijä Olle Järv on tutkinut digitaalisten jalanjälkien avulla muun muassa segregaatiota sekä Euroopan raja-alueiden ihmisten liikkumista.

Juttu on julkaistu Yliopisto-lehdessä 04/2025. 

Vuonna 2006 Tarton yliopiston maantieteen professori Rein Ahas sai käyttöönsä virolaisen teleoperaattorin matkapuhelinaineistoja. Silloin opiskelija Olle Järvin tutkijanura sai suunnan.

Järv on siitä pitäen käyttänyt anonymisoituja matkapuhelinaineistoja tutkiakseen ihmisten liikkuvuutta. 

— Aineisto paljastaa ajantasaisesti ihmisten sijainnit ja liikkumisvirrat. Sen avulla voi nähdä paikallisten ja matkailijoiden liikkumisrutiinit.

Kymmenen vuotta sitten Järv siirtyi tutkijatohtoriksi Helsingin yliopistoon, geotieteilijä Tuuli Toivosen Digital Geography Lab -ryhmään. Järv on tutkinut muun muassa monipaikkaisuutta, palvelujen saavutettavuutta ja segregaatiota. 

Digitaaliset aineistot ovat avanneet uusia näkökulmia. Esimerkiksi alueiden eriytymistä on tavallisesti tutkittu sillä perusteella, missä ihmiset asuvat — ei sillä, missä he viettävät aikaansa.

— Datasta näkee, missä naapurustossa matkapuhelin sijaitsee öisin ja missä se liikkuu päivisin. Näin saadaan väestöryhmien sijoittumisen tutkimukseen mukaan ajallinen ulottuvuus.

Somen avulla voi erotella paikalliset ja matkailijat

Järv on viime vuosina tarkastellut EU:n sisäisiä rajoja ylittäviä alueita, joilla liikutaan työn, ostosten ja vapaa-ajan merkeissä eri maiden välillä. Näitä toiminnallisia raja-alueita hän tutkii paikkaan sidotun sosiaalisen median datan avulla.

— Somen avulla voi erotella paikalliset ja matkailijat. Kun tunnistamme paikalliset, jotka liikkuvat rajan yli säännöllisesti, ymmärrämme, miten raja-alueet toimivat.

EU:n rahoitusohjelmissa määritellyt raja-alueet eivät aina vastaa ihmisten todellista arjen liikkumista. Järvin tutkimus voi auttaa raja-alueiden määrittelyssä ja kehityksen ohjaamisessa nykyistä paremmin.

Järv pokkaa 20. toukokuuta arvostetun akatemiapalkinnon ennakkoluulottomuutta osoittavasta nuoren tutkijan työstä. Yhteiskunnan ja ihmisten liikkumisen tutkimus digitaalisen jalanjäljen avulla kiinnostaa häntä edelleen.

— Olen vasta raapaissut pintaa. Jatkossa haluan laajentaa rajat ylittävän liikkuvuuden tutkimusta globaalille tasolle.

Yliopisto-lehti on Helsingin yliopiston tiedeaikakauslehti, joka on sitoutunut Journalistin ohjeisiin.