Ulkoministeriö ja Helsingin yliopisto yhteistyöhön oikeusvaltiotyön vahvistamiseksi kehittyvissä maissa

Suomi vahvistaa oikeusvaltiotoimintaa kehittyvissä maissa. Demokratian ja oikeusvaltion tukeminen on Suomen hallitusohjelman ja kehityspolitiikan keskeinen tavoite. Viime vuosien aikana oikeusvaltiokehitys on heikentynyt merkittävästi eri puolilla maailmaa. Oikeusvaltiokehitykseen kohdistuu kasvavia haasteita, joita koronapandemia on entisestään voimistanut. Työ oikeusvaltioperiaatteen edistämiseksi ja vahvistamiseksi on yhä tärkeämpää.

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari ja Helsingin yliopiston rehtori Sari Lindblom allekirjoittivat maanantaina 8.3.2021 yhteistyösopimuksen Oikeusvaltiokeskuksen perustamiseksi.

”Suomi on vahva oikeusvaltio, osaamisellemme on kasvava kysyntä maailmalla ja haluamme tarjota ratkaisuja. Oikeusvaltioperiaatteen ja demokratian edistäminen ovat keskeisessä osassa myös ulko- ja turvallisuuspolitiikkaamme sekä kehityspolitiikkaamme. Helsingin yliopiston kanssa tänään perustettu Oikeusvaltiokeskus toimii arvokkaana verkostona kotimaassa ja Suomen vahvuuksien keskeisenä viestinviejänä ulkomaille”, ministeri Skinnari toteaa.

Helsingin yliopiston yhteydessä toimivan Oikeusvaltiokeskuksen tavoitteena on tukea kehittyviä maita oikeusvaltion perusteiden luomisessa ja vahvistamisessa, oikeusvaltioinstituutioiden toimintakyvyn kehittämisessä ja lainsäädännön vahvistamisessa tarjoamalla asiantuntemusta, koulutusta sekä muuta tukea. Keskuksen toiminta rahoitetaan kehitysyhteistyövaroista. Oikeusvaltiokeskus kokoaa yhteen suomalaisen yhteiskunnan oikeusvaltioalan asiantuntijoita sekä tukee heidän verkostoitumistaan.

”Osana Helsingin yliopistoa Oikeusvaltiokeskus myös edistää oikeusvaltiokysymyksiä koskevaa tutkimusta ja opetusta kehittyvien maiden tarpeisiin. Helsingin yliopisto tahtoo toimia tieteen voimalla maailman parhaaksi, ja Oikeusvaltiokeskus tukee tätä tavoitetta mitä parhaiten”, rehtori Lindblom sanoo.

Lisätietoja

Ulkoministeriö

  • Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin erityisavustaja Kirsi Airio, p. +358 50 574 1729
  • Johtava asiantuntija Laura Torvinen, p. +358 295 350 771
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Helsingin yliopisto