Tutkijat puivat vaalikevään isoja kysymyksiä Tiedekulmassa

Hyvinvointivaltion rahoitus, vaikuttavimmat ilmastoteot ja terveydenhuollon tulevaisuus ovat aiheina kolmessa Pinnalla-keskustelussa Helsingin yliopiston Tiedekulmassa 8.–21.3.2023.

Pinnalla-ohjelmasarja Vaaleista isosti! käsittelee eduskuntavaalien kynnyksellä suomalaisen yhteiskunnan suuria murroksia ja kohtalonkysymyksiä. 

Kolmessa keskustelussa asiantuntijat taustoittavat vaalikeskustelua ja puhuvat ratkaisuista, joilla on vaikutusta. Tapahtumissa käsitellään seuraavan hallituksen pöydälle nousevia isoja kysymyksiä: hyvinvointivaltion rahoitusta, vaikuttavimpia ilmastotekoja sekä terveydenhuollon tulevaisuutta.  

Sarjan järjestävät yhteistyössä Helsingin yliopisto ja Helsingin Sanomat.  

Pinnalla-sarjan tapahtumat ovat kaikille avoimia, ja niitä voi seurata sekä Tiedekulmassa paikan päällä että striimin välityksellä Tiedekulman verkkosivuilla ja HS.fi:ssä.  

Tapahtumista julkaistaan jälkikäteen videotallenteet Tiedekulman Youtube-kanavalla ja podcastit yleisimmissä podcast-palveluissa.

Köyhtyykö Suomi? 8.3. klo 17

Millaisella talouspolitiikalla suomalainen hyvinvointiyhteiskunta turvataan myös tulevaisuudessa? Millaisilla teoilla on suurin vaikutus? Mitä vaalikeskusteluissa on jäänyt sanomatta?    

Keskustelemassa makrotaloustieteen professori Niku Määttänen, Suomen Pankin ennustepäällikkö Meri Obstbaum ja väitöskirjatutkija Antti Ronkainen. Keskustelun juontaa Helsingin Sanomien toimittaja Robert Sundman.

Lue lisää tapahtumasta.  
 

Miten estämme sosiaali- ja terveyspalvelujen romahtamisen? 14.3. klo 17 

Mikä terveydenhuoltoa ja hoiva-alaa odottaa tulevina vuosina? Miten palveluita voidaan priorisoida ja kuka valinnat tekee? Mitä valintoja seuraavan hallituksen tulee tehdä? 

Keskustelemassa tutkimusjohtaja Ville-Pekka Sorsa, tutkimuspäällikkö Liina-Kaisa Tynkkynen ja apulaisprofessori Paulus Torkki. Juontajana on Helsingin Sanomien toimittaja Veera Paananen

Lue lisää tapahtumasta.
 

Mikä ilmastoteko on kaikkein tärkein? 21.3. klo 17 

Miten Suomi pystyy saavuttamaan omat ja kansainväliset tavoitteet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi? Mitkä ovat seuraavan vaalikauden tärkeimmät ilmasto- ja ympäristötoimet?  

Keskustelemassa vanhempi tutkija, Luontopaneelin varapuheenjohtaja Liisa Kulmala, yliopistotutkija Kaisa Matschoss sekä tutkimusjohtaja, Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen. Juontajana toimii Helsingin Sanomien toimittaja Petja Pelli. 

Lue lisää tapahtumasta.