Tiedekulmassa puhutaan velasta, politiikan muutoksesta ja polarisaatiosta 1.2.-1.3.2022

Miten voisimme ymmärtää toisiamme paremmin? Haloo, Suomi! -ohjelmasarjassa 1.2.-1.3.2022 Helsingin yliopiston Tiedekulmassa selitetään käynnissä olevia yhteiskunnallisia ilmiöitä ja jakolinjoja Suomessa ja nostetaan keskustelukulttuurin tasoa tutkitun tiedon ja puntaroidun puheen avulla.

Äänessä ovat muun muassa demokratian, talouden, politiikan ja identiteettien tutkimuksen asiantuntijat, jotka käsittelevät nykyistä keskusteluilmapiiriä ja poliittisia kysymyksiä ajankohtaisten aiheiden kautta.

Tapahtumia voi seurata striimin välityksellä. Lisätietoa Haloo, Suomi! -ohjelmasarjan verkkosivuilla.

Kaikki keskustelut julkaistaan jälkikäteen videotallenteina Youtubessa ja podcasteina yleisimmissä podcast-sovelluksissa.

Haloo, politiikka! 1.2.2022 klo 17

Tapahtumassa asiantuntija pohtivat, miten politiikan muuttunut julkisuus vaikuttaa puolueisiin ja politiikan jakolinjoihin. Keskustelemassa ovat väitöskirjatutkija Veikko Isotalo, Helsingin Sanomien toimittaja Marko Junkkari ja yliopistotutkija Jenni Karimäki. Keskustelun juontaa Jari Hanska.

Lisätietoa Haloo, politiikka! -tapahtumasta.

Kuuleeko toinen polvi? 3.2.2022 klo 17

Tapahtumassa keskustellaan siitä, miten rakennamme yhteiskuntaa, jossa kaikenikäisillä on mahdollisuuksia tulla kuulluksi. Mitä tarkoitamme, kun puhumme sukupolvikuiluista ja miten demokratia toimii erityisesti nuorista, jotka kantavat monien poliittisten päätösten seuraukset? Keskustelemassa ovat yliopistonlehtori Simo Kyllönen, professori Eeva Luhtakallio ja Ylioppilaslehden päätoimittaja Tuija Siltamäki, etähaastattelussa tutkija Mikko Salasuo. Keskustelun juontaa Reetta Räty.

Lisätietoa Kuuleeko toinen polvi? -tapahtumasta.

Mistä puhumme kun puhumme velasta? 9.2.2022 klo 17

Mitä julkinen velka tarkoittaa ja miten se vaikuttaa meidän arkeemme? Tapahtumassa avataan velkakeskustelun taustoja ja käsitteitä kansantajuisesti. Keskustelemassa ovat professori Jari Eloranta, professori Niku Määttänen, väitöskirjatutkija Antti Ronkainen ja Danske Bankin tutkimusjohtaja Heidi Schauman. Keskustelun juontaa Katri Makkonen.

Lisätietoa Mistä puhumme kun puhumme velasta -tapahtumasta.

Polarisaatio? Dialogi! 10.2.2022 klo 17

Tapahtumassa pohdimme, miten ja miksi vuorovaikutus rakoilee yhteiskunnassa, erilaisissa ryhmissä sekä yksilöiden tasolla. Miten voisimme jälleen ymmärtää toisiamme paremmin? Keskustelemassa ovat yliopistotutkija Antti Gronow, yliopistonlehtori Anniina Leiviskä ja yliopistonlehtori Teemu Pauha, etähaastattelussa tutkija Katri Saarikivi. Keskustelun juontaa Ville Blåfield.

Lisätietoa Polarisaatio? Dialogi! -tapahtumasta.

Kahdeksan kuplan Suomi 1.3.2022 klo 17

Suomalaiset ovat astuneet 2000-luvulla uuteen, entistä kovempaan maailmaan. Tapahtumassa tutkijat keskustelevat juuri julkaistun Kahdeksan kuplan Suomi -kirjan (Gaudeamus) pohjalta siitä, millaisia ovat talouden murroksessa elävien ihmisten kokemukset itsestään ja yhteiskunnasta. Keskustelemassa ovat dosentti Sanna Aaltonen, tutkijatohtori Lotta Junnilainen, professori Anu Kantola ja tutkijatohtori Pekka Tuominen. Mukana myös tutkija Pauliina Patana ja Laboren johtaja Mika Maliranta. Keskustelun juontaa Jari Hanska.

Lisätietoa Kahdeksan kuplan Suomi -tapahtumasta.

Tutustu teemaan Hyvä yhteiskunta.