Professorikaan ei osaa aina vastata toimittajien kysymyksiin — ”Minulta kysyttiin Donald Trumpin aivoista”

Toimittaja on tutkijalle tärkeä yhteistyökumppani. Median esittämät kysymykset pakottavat tieteentekijän jatkuvasti miettimään asiantuntijuutensa rajoja.

Mihin kaikkeen aivotutkimuksen odotetaan vastaavan, kasvatustieteen professori, aivotutkija Minna Huotilainen?

— Monesti toimittajat kysyvät, mitä aivoissa tapahtuu, kun ihminen tekee jotain, esimerkiksi katsoo taidetta. Olen innokas sanomaan myös sen, ettei aivotutkimus osaa vastata kaikkeen.

— Aivotutkija voi kertoa, mitkä aivoalueet aktivoituvat, kun ihminen kuuntelee musiikkia, mutta kun mietitään, miksi tietty musiikki koskettaa tai mitä rakkaus on, kysymys on enemmän filosofinen.

 

Mikä aihe on erityisesti jäänyt mieleesi? Osasitko vastata?

— Minulta kysyttiin Donald Trumpin aivoista. Monesti ihmisiltä unohtuu, että aivotutkimus perustuu ryhmätason tutkimuksiin. Yksilön aivoista ei voi sanoa mitään.

 

Mikä on ollut hankalin toimittajan sinulle esittämä kysymys, sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo?

— Tämä oli vaikea: Mikä on sote-uudistuksen vaikutus eriarvoisuuteen? Yksi vaikea aihe oli myös se, miten sijoitettujen lasten hyvinvointia voisi parantaa.

— Tutkimuskysymykset ovat usein suppeita, kun taas toimittajien kysymykset ovat laajoja. Halutaan tietää, miten tämä asia vaikuttaa tähän, mihin on vaikea vastata, koska syiden ja seurausten suhteita näyttävää oman alan tutkimusta on vähän.

 

Miten menettelet, kun kysymys ei osu tutkimuksesi tontille?

— Toimittajien kanssa kommunikoimisen peruskysymys on se, suostuuko puhumaan vain asioista, joita on itse tutkinut. Itse suostun puhumaan myös siitä, mitä tuntemani alan tutkimus aiheesta sanoo. Ihan mistä tahansa en lähde puhumaan.

— Aika usein sanon, että täytyy miettiä tai neuvon soittamaan kollegalle.

 

Minkälaiset kysymykset aiheuttavat sinulle päänvaivaa, maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen?

— Oppiala on laaja, ja medialta tulee paljon kysymyksiä. Vähän aikaa sitten minua pyydettiin Islannin luonnonvaroihin liittyvään haastatteluun. Kieltäydyin, koska en ole perehtynyt Islantiin.

— Myöhemmin toimittaja pyysi minua puhumaan aiheesta arktisen alueen näkökulmasta ja haastatteluun saapui myös toinen asiantuntija. Tällainen kuvio toistuu usein, joten on tärkeää tehdä selväksi, missä oman asiantuntijuuden raja kulkee.

 

Mikä on ollut oudoin mediakokemuksesi?

— 10 vuotta sitten venäläismedioissa levisi kohu, jossa väitettiin, että olen heittänyt kanisterillisen virtsaa Uspenskin katedraaliin. Tapaus liittyi venäläisen Pussy Riot -aktivistiryhmän vangitsemiseen. Moskovasta lensi Suomeen toimittajaryhmiä haastattelemaan minua ja he kysyivät kaikkea erikoista. Väite ei ollut totta, mutta heidän jutuissaan sain lempinimen pussy professor.

 

Tohtorin hatusta -palsta on julkaistu Yliopisto-lehdessä 2/22.